Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

EUROPA 2007 – CENTENARUL CERCETĂŞIEI

cercet_M Romfilatelia, societatea specializată în editarea şi comercializarea mărcilor poştale româneşti, sub genericul Europa 2007, introduce în circulaţie emisiunea de timbre CENTENARUL CERCETĂŞIEI.

Această emisiune marchează un eveniment naţional şi internaţional, de importanţă deosebită atât pentru filateliştii de toate vârstele, cât şi pentru publicul larg, datorită modalităţilor foarte diverse de ilustrare a acestei tematici. Tema stabilită de POSTEUROP, sub genericul EUROPA, este abordată de fiecare ţară membră a acestui organism, ţinând cont de specificul propriu. Timbrele cu această temă, emise de fiecare ţară în parte, vor participa la un important concurs internaţional.

În 1857, se naşte la Londra, Robert Baden Powell, fiul unui teolog anglican, membru al Royal Society din 1824 şi al fiicei amiralului Wiliam Smyth. După terminarea şcolii, Baden Powell alege cariera militară. Pleacă în India în 1876 unde cîştigă cel mai râvnit trofeu printre ofiţerii britanici, faimosul „Kadir Cup“ (vânătoare de mistreţi cu o lance lungă). În regimentul său el încearcă să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupei. Între 1899 şi 1900 este şef al garnizoanei Mafeking din Africa de Sud. În urma unui succes de excepţie, dat fiind faptul că a reuşit să apere acest oraş în timpul războiului cu burii, este distins, la Londra de către regina Victoria, cu Ordinul Bath şi avansat general-maior. Această avansare marchează în mod strălucit finalul carierei sale militare, urmând ca Sir Robert Baden Powell să îşi dedice viaţa promovării păcii şi toleranţei.
În 1907, între 27 iulie şi 8 august, organizează pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii.
Acesta este momentul când ia naştere Cercetăşia, o mişcare care, în scurt timp, va lua o amploare deosebită în toate regiunile lumii.
În 1912 apăreau primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti) pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative, să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României.
În 1922 Asociaţia devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetăşeşti. În 1937, anul desfiinţării sale, Organizaţia se afla peste tot unde era nevoie de ajutorul ei.
Renăscută în 1990, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“, cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, se face repede cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate.
În 1993, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ este reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout care numără în prezent peste 28.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii. În România, peste 2.500 de membri îşi desfăşoară activitatea în 65 de filiale.
În 2007, anul când se împlinesc o sută de ani de cercetăşie şi 150 de ani de la naşterea fondatorului acestei mişcări, peste tot în lume vor avea loc manifestări ce se vor desfăşura sub mottoul 2007: O Lume, O Promisiune.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 Lei, grafica originală ilustrează doi tineri ce aparţin Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României“, pe faţa cărora se citeşte bucuria de a fi prezenţi la activităţile acestei Mişcări.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 7,70 Lei este ilustrat, în acelaşi stil personal, chipul fondatorului Cercetăşiei mondiale, Sir Robert Baden Powell, de la a cărui naştere se împlinesc 150 de ani.

Romfilatelia mulţumeşte pentru colaborare Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României“.

Data de aparitie: 2007-05-03

cercetasi.qxp

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search