Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Emisiune comunã România-Vatican – “CRÃCIUN 2010”

Craciun_2010_M  Cu ocazia Sãrbãtorii Naşterii Domnului, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea comunã de mãrci poştale România-Vatican, „Crãciun 2010“.
Anul acesta se împlinesc 90 de ani de când, în 1920, la solicitarea Vaticanului, au început primele tratative purtate cu statul român în vederea încheierii unui Concordat.
În vara aceluiaşi an, Dimitrie C. Penescu devine primul trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României care îşi prezintã scrisorile de acreditare pe lângã Sfântul Scaun.
Concordatul cu Vaticanul a fost semnat în 1927 şi a intrat în vigoare în 1929, permiţând astfel reorganizarea pe teritoriul României a Bisericii Catolice de rit latin şi totodatã garantându-se credincioşilor libertatea exprimãrii religioase aşa cum fusese recunoscutã în Constituţia din 1923, pentru ortodocşi şi greco-catolici.
Începând cu 1938, timp de doi ani, Legaţia României a fost ridicatã la rangul de ambasadã. Dupã schimbãrile politice survenite în România, din 1950 au fost întrerupte relaţiile diplomatice cu Vaticanul.
Dupã aproape 40 de ani, la începutul anului 1989, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, aflat în drum spre India, s-a întâlnit într-un cadru neoficial cu Papa Ioan Paul al II-lea. Anul urmãtor, începând cu 15 mai, au fost reluate relaţiile diplomatice dintre România şi Vatican.
În 1999, în perioada 7-9 mai, a avut loc prima vizitã (dupã Marea Schismã de la Niccea -1054) a unui Papã al Romei într-o ţarã preponderent ortodoxã. Prin aceastã vizitã s-a încercat o mai mare apropiere şi cooperare între cele douã Biserici creştine, chemate sã proclame împreunã iubirea lui Dumnezeu pentru lume. Trebuie menţionat cã din ianuarie 1998, în România, s-a revenit la vechea tradiţie prin care Nunţiul apostolic la Bucureşti devine decanul corpului diplomatic.
„Naşterea Domnului“, pictatã de Gh. Tattarescu, imagine propusã de România, este reprezentatã pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,00 lei şi aparţine patrimoniului Catedralei Mitropolitane Iaşi, o clãdire monumentalã, al cãrui stil arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renaşterii italiene.
Gheorghe Tattarescu (1820-1894), pionier al neoclasicismului în pictura româneascã a studiat în perioada 1845-1851 la Academia San Luca din Roma. O mare parte din activitatea sa artisticã a fost dedicatã artei religioase, conceputã într-un stil personal influenţat de academismul italian şi parţial de iconografia tradiţionalã bizantinã.
Propunerea Vaticanului „Naşterea Domnului“, o reproducere din 1861 a unei picturi aparţinând Școlii Murillo (1618 -1682), este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,10 lei.
Aducem mulţumirile noastre Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan şi Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2010-11-15

Craciun_2010_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search