Romfilatelia introduce în circulație marți, 21 mai a.c, emisiunea comună de mărci poștale România – Maroc, având ca temă Artă populară și alcătuită din două mărci poștale și 1 plic „prima zi”.
Subiectele alese au în vedere vechi tradiții, regăsite în costumele populare și în obiectele din ceramică și porțelan din cele două țări.
Timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei, prezintă o imagine în care sunt redate o ie din Vâlcea și un obiect al ceramicii de Horezu.
Costumul tradițional, cu piesa de bază ia, impresionează prin decorul și prin materialul generos utilizat. La 1 decembrie 2022 „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost înscrisă pe Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (UNESCO).
Ceramica de Horezu se distinge prin eleganță, formă, combinarea decorației și culorilor. Cocoșul, a devenit motivul și marca acestei ceramici. Tehnica ceramicii tradiționale de Horezu,a fost introdusă pe Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial în decembrie 2012.
Timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei reproduce o imagine în care se regăsesc un caftan „Khrib” și un obiect din porțelan, ambele din orașul Fes.
Caftanul este confecționat din brocart, remarcabilă țesătură realizată de artizanii marocani. Brocartul a fost dennumit în secolul XX – „Khrib”, care înseamnă „ruină”, deoarece acest brocart era atât de scump încât ruina portofelele familiilor.
Romfilatelia mulțumește reprezentanților Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, omologilor de la Poșta Maroc și Ambasadei Regatului Maroc la București pentru frumoasa colaborare la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea este disponibilă de marți, 21 mai a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.
#Emissioncommune #Roumanie #Maroc #AmbasadaRegatuluiMaroclaBucuresti #timbresposte #relationsbilaterales #Artpopulaire #MuzeulNationalalSatuluiDimitrieGusti #PosteMaroc #emisiunecomunădetimbre #artapopularaîntimbre #colectii