Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Emisiune COMUNĂ ROMÂNIA – GIBRALTAR  REZERVAȚII NATURALE

Romfilatelia introduce în circulație Marți, 12 Noiembrie a.c., emisiunea comună de mărci poștale România-Gibraltar intitulată „Rezervații naturale”, ilustrând pe timbre Parcul Național Retezat din România și Rezervația Naturală Upper Rock din Gibraltar.

Rezervațiile naturale se regăsesc ca zone în care, sub protecția legii, fauna și flora se păstrează ca un tezaur al splendorilor naturii și al speciilor valoroase, fie că este vorba despre plante sau animale.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei este reprezentat Parcul Național Retezat, situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara, protejând habitate naturale de interes comun. Parcul Național Retezat definește o zonă de interes național protejată prin lege, menită să păstreze nealterată biodiversitatea și să mențină capacitățile de adăpostire a faunei sălbatice și a florei spontane.

Rezervația a devenit zonă de interes național în 1935, urmare a acțiunilor întreprinse de renumitul savant Emil Racoviță și de prof. Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca. Parcul a fost recunoscut ca rezervație a biosferei în anul 1979. Scopul înființării rezervației a fost conservarea și protejarea eșantioanelor din zona biogeografică națională pentru activități pedagogice, speologice, paleontologice hidrologice și geologice.

În ceea ce privește diversitatea animală, florală, a speciilor și a ecosistemelor terestre, zona adăpostește aproximativ 90 de specii endemice, 130 de plante vulnerabile sau rare și 1.190 de specii superioare de plante (aproape o treime din 3450 de specii găsite în România). Diversitatea animalelor însumează 5 specii de amfibieni, 9 specii de reptile, 50 de specii de mamifere și 168 de specii de păsări.

Această rezervație naturală este cea mai grandioasă și mai complexă regiune montană din toate sectoarele carpatine din țară. La peste 2000 m altitudine, parcul prezintă o estetică sculpturală armonizată cu cele mai spectaculoase creste alpine. Este vizibilă existența unui mulaj climatic puternic sub formă de trepte.

Rezervația Naturală Upper Rock este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei. În Gibraltar, pe coasta de sud a Peninsulei Iberice, mărginită de Spania, se regăsește una dintre minunile naturale ale lumii. Într-un peisaj dominat de Stânca Gibraltarului, o rezervație naturală s-a identificat ca un miracol al creației organice.

Rezervația Naturală „Upper Rock” este considerată una dintre zonele cele mai frumoase din Europa. Situată la 420 m deasupra nivelului mării, rezervația este considerată de cei care vizitează Gibraltarul drept una dintre cele mai frumoase opere ale naturii. Înălțimea platoului rezervației garantează priveliști uluitoare asupra întregii zone, precum și a golfului. Conține multiple atracții naturale regăsite în flora și fauna sa.

Uneori numită eronat „Upper Mountain”, Rezervația Naturală „Upper Rock” găzduiește Barbary Macaques, precum și alțe specii din Gibraltar. Barbary Macaques trăiesc acolo de câteva secole cuibăriți pe calcar peninsular. Magotul (Macaca sylvanus), cunoscut și sub numele de „macac barbar” este una dintre cele mai cunoscute specii de maimuțe din Lumea Veche. Macacii sunt acoperiți cu blană groasă care îi protejează împotriva temperaturilor reci. Culoarea corpului variază de la gri-gălbui până la brun-gri închis.

Gibraltarul, datorită poziției sale, se înscrie ca o adevărată gazdă pentru păsările migratoare, oferind prin vegetația sa unică în tot sudul Iberiei, o casă temporară. Păsările care pot fi văzute în rezervația naturală „Upper Rock”, fac parte din atracțiile Gibraltarului și formează un paradis ornitologic, care găzduiește specii rare atât de animale, cât și de plante, puțin probabil să fie regăsite în altă parte.

Protejată de lege împotriva intervenției umane în ordinea naturală a lucrurilor, rezervația asigură păstrarea minunilor și continuității naturii pentru generațiile care vor regăsi o comoară naturală luxuriantă. Flora include în diversitatea ei cimbru, Iberis și răcovină, crescute în aerul dulce parfumat de Mâna Maicii Domnului, iasomie și lavandă.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Parcului Național Domogled–Valea Cernei, Administrației Parcului Național Piatra Craiului și fotografilor Octavian Chende și Silviu Matei pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 225 exemplare şi este echipat cu blocul de 2 timbre nedantelate al emisiunii şi plicul „prima zi” având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio. Fiecare element este numerotat de la 001 la 225.

Emisiunea de mărci poștale „România-Gibraltar Rezervații naturale” va fi disponibilă începând de marti, 12 noiembrie 2019, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search