Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Emisiune comună ROMÂNIA – BRAZILIA ; Sculpturi: EVA

Rom-Bra_EVA_M Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea comună de mărci poştale România-Brazilia dedicată artei şi implicit sculputurii, având ca temă personajul feminin biblic, Eva. Pe cele două timbre ale emisiunii sunt ilustrate lucrările Eva, aparţinând lui Gheorghe Leonida şi respectiv, sculptorului brazilian Victor Brecheret. 
România a stabilit relaţii diplomatice cu Brazilia, la nivelde legaţie, la 7 ianuarie 1928, fiind prima reprezentare diplomatică română în America Latină. La 9 mai 1974, relaţiile diplomatice au fost ridicate la rang de ambasadă. De-a lungul timpului, între România şi Brazilia s-au creat mai multe punţi culturale, spirituale, dar şi economice. 
Creativitatea de tip latin, dar şi bogata zestre a culturii locale ne-au făcut receptivi la conceptele modernităţii în literatura, teatrul, filmul şi pictura braziliană. Amintim că un rol important în modernizarea culturală a Braziliei au avut-o cofondatorul mişcării culturale dadaiste Tristan Tzara şi sculptorul Gheorghe Leonida. 
Sculptorul român Gheorghe Leonida a contribuit la crearea impozantului simbol al oraşului Rio de Janeiro, statuia lui Hristos Mântuitorul, el fiind angajat să sculpteze chipul statuii. Putem spune astfel că cea mai cunoscută emblemă artistică a Braziliei poartă o amprentă românească. 
Gheorghe Leonida s-a născut în anul 1893, la Galaţi, într-o familie „reprezentativă pentru burghezia română, în cel mai bun sens al cuvântului”, după cum spunea scriitorul Mihai Cantuniari, nepot îndepărtat al acestuia. 
Gheorghe Leonida provine dintr-o familie care a dat culturii româneşti o suită de personalităţi marcante. Fratele său, Dimitrie Leonida, a fost fondatorul Muzeului Tehnic din Bucureşti, care îi poartă numele, iar sora sa, Eliza Leonida, se numără printre primele femei inginer din lume. 
Leonida a studiat la Conservatorul de Artă din Bucureşti, secţia sculptură, continuându-şi pregătirea, între anii 1922-1925, la Roma. În aceeaşi perioadă a realizat două sculpturi importante, Eva şi Reveil. Cea dintâi, o superbă siluetă feminină din bronz ţinând în mână un măr, redată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei, face parte din patrimoniul Muzeul Naţional de Artă al României şi este expusă pe spaţiul verde din faţa fostului Palat Regal. 
Nudul de tânără femeie, redat într-o manieră clasicizantă, a fost surprins de artist într-o postură dinamică: corpul arcuit spre dreapta, mâna dreaptă ridicată spre chip şi capul graţios, cu părul prins în coc, uşor aplecat asupra mărului pe care îl ţine în mână. Sculptura este remarcabilă prin fineţea execuţiei, rigurozitatea compoziţiei formelor şi minuţiozitatea cu care sunt redate detaliile. 
Victor Brecheret, născut Vittorio Breheret, în anul 1894, într-un oraş mic în apropiere de Roma, a fost un sculptor italian-brazilian, care la vârsta de zece ani a emigrat în Brazilia împreună cu familia unchiului său şi astfel a adoptat numele sub care a devenit cunoscut. Munca lui Brecheret combină tehnici de sculptură specifice modernismului din ţara sa natală (caracteristicile fizice ale formelor sale umane) şi motivele vizuale din arta populară braziliană. Multe dintre subiectele sale sunt personaje din Biblie sau din mitologia clasică. 
În anul 1921 sculptura lui, Eva, a fost achiziţionată de primăria Săo Paulo. Reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, acesta o înfăţişează pe mama omenirii, prima femeie din punctul de vedere al lui Brecheret. Compoziţia dinamică se datorează orientării diferite a capului şi corpului, rezultând într-o mişcare felină a spatelui, cu musculatura întinsă. Structura sa este complexă şi rafinată, îmbibată cu putere şi dramatism. 

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Naţional de Artă pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale. 

Data de aparitie: 2015-12-18

Rom-Bra_EVA_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search