Miercuri, 5 decembrie 2018, în Sala „Iosif Naghiu” a avut loc Festivitatea de decernare a Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române, gazda evenimentului.
Într-o atmosferă vibrantă, în care s-a reunit elita culturii românești, au fost decernate 4 premii Centenar, primul fiind acordat unui intelectual european de marcă, domnul Thierry de Montbrial, economist și filozof francez, membru de onoare al Academiei Române din anul 1999, fondator și director al Institutului Francez de Relații Internaționale.
Festivitatea a fost deschisă de către domnul Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, care a adresat un cuvânt de bun venit invitaților.
În continuare, domnul profesor Mircea Martin, președintele juriului, a felicitat instituția organizatoare a evenimentului și a prezentat cele trei personalități care au obținut Premiul Centenar alături de domnul Thierry de Montbrial, respectiv, domnii academicieni Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Eugen Simion, Președintele Secției de Filologie și Literatură din cadrul Academiei Române și Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele Academiei Române.
Domnul academician Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, a primit al doilea Premiu Centenar, a mulțumit juriului și a apreciat personalitatea domnului de Montbrial, urând celor prezenți „să fie atinși de aripa de îngeri a literaturii.”
Domnul academician Eugen Simion a prezentat un laudatio în varianta bilingvă română-franceză, domnului Thierry de Montbrial, reliefând, pe lângă biografia impresionantă a acestuia, legăturile puternice cu mediul academic din România și a elogiat vocația de moralist cultivat, dar și spiritul religios al europeanului.
În discursul laudativ, domnul academician Eugen Simion a făcut referire la prietenia puternică dintre elita românească și domnul Thierry de Montbrial, acesta din urmă afirmând că “nu ar fi ceea ce este fără prietenii români,” care, la rândul lor, ”nu ar mai fi fost aceiași fără el.”
În semn de prețuire pentru întreaga carieră de intelectual european de prim rang, Romfilatelia i-a dedicat un întreg poștal, oferit într-o prezentare elegantă de către doamna Cristina Popescu, Director General, care i-a salutat pe toți cei prezenți, prieteni ai mărcilor poștale.
În discursul său, Directorul general Romfilatelia a reamintit de pasiunea pentru călătorie a domnului Thierry de Montbrial, “prin întregul poștal imaginea acestuia urmând să călătorească în România și în lume, marca poștală simbol de identitate națională, reunind și legând prietenii.”
Cu acest prilej, Directorul General Romfilatelia a primit Diploma de excelență pentru promovarea culturii naționale.
Ultimele două Premii Centenar au fost decernate domnilor academicieni Eugen Simion și Răzvan Theodorescu, care au felicitat Primăria Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române pentru organizarea unui eveniment de înaltă ținută.
Au mai fost decernate și premii tradiționale.
În alocuțiunea sa emoționantă, domnul Thierry de Montbrial a menționat că este atins de prietenia românilor, remarcând personalități precum Eugen Ionesco și Emil Cioran, care au scris opere în limba franceză.
Alături de o parte din conducerea Academiei Romane, au fost prezenți prieteni ai ilustrului intelectual european: domnul Emil Constantinescu, Președintele României în perioada 1996-2000, domnul Petre Roman, fost prim-ministru, doamna Tomnița Michaela Florescu, Viceprimar al Municipiului București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, prof. Silviu Angelescu, prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, doamna Conf. Univ. Dr. Mireille-Carmen Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, profesorul Mircea Martin, domnul Lucian Chișu, fost director al Muzeului Național al Literaturii Române, doamna Gabriela Dumitrescu, Șef Serviciu Manuscrise, Carte Rară din cadrul Bibliotecii Academiei Române, scriitorul Nicolae Breban, doamna Angela Martin, domnul Mihai Ispirescu și alți invitați.
La finalul discursurilor, prietenii domnului Montbrial, prezenți la eveniment, au fost invitați să semneze panoul filatelic ce i-a fost dedicat, în semn de prețuire pentru un intelectual remarcabil.
Evenimentul s-a încheiat cu un concert susținut de Mircea Tiberian și Nadia Trohin & friends.