Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CRINI

Romfilatelia dedică tematicii Floră, o nouă emisiune de mărci poștale intitulată Crini, ce va fi introdusă în circulație joi, 27 aprilie a.c.

Crinul este o plantă cu bulbi ce aparține genului Lilium din familia Liliaceae. Sunt cunoscute peste 100 de specii de crini ce cresc doar în emisfera nordică. În flora României există 3 specii de crini sălbatici: Lilium martagon L., Lilium bulbiferum L. și Lilium jankae A.Kern. Datorită calităților ornamentale, horticultorii au produs sute de cultivaruri, crinii moderni fiind rezultatul unor hibridizări intensive inițiate de Jan de Graaff, în anul 1938.

Crinii sunt cunoscuți din vechime. În mitologia greacă, crinul era considerat floarea zeiței Hera, soția lui Zeus. Sunt menționați atât în Vechiul, cât și în Noul Testament ca simbolul purității și castității și au fost asociați cu Fecioara Maria. Crinii au, de asemenea, o mare importanță în tradițiile creștine și păgâne, deoarece simbolizează fertilitatea.

Aceste plante cu flori decorative au jucat întotdeauna un rol deosebit în amenajarea grădinilor: crinii sunt reprezentați în frescele palatelor minoice, creșteau în grădinile Mesopotamiei, erau cultivați în grădinile romane.

În cadrul emisiunii de mărci poștale sunt ilustrate următoarele specii: crin (Lilium ‘Apeldoorn’), crin regal (Lilium regale E. H.Wilson), crin tigrat (Lilium lancifolium Thunb. (Lilium tigrinum Ker Gawl.) și crin de pădure sau crin pălărie turcească (Lilium martagon L.).

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este ilustrat crinulLilium ‘Apeldoorn’.

Este un hibrid asiatic cu flori portocalii, mărginite cu portocaliu mai închis și cu stamine portocalii mai profunde pronunțate. Pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei este redat crinul regalLilium regale E. H.Wilson.

Crinul regal provine din sud vestul Chinei și a fost introdus în cultivare în 1903 de Ernest Wilson. Regal prin nume și aspect, acest crin are un parfum memorabil. Pe lângă valoarea ornamentală, planta are și valori medicinale, fiind utilizați atât bulbii cât și florile.

Este probabil cel mai ușor crin alb de crescut. Florile sale albe în formă de trompetă au un gât galben și exteriorul florii roșiatic. Tulpina florală, ajunge la 100-150 cm și poartă până la 25 de flori.

Această specie este părinte a numeroase varietăți de crin.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei este ilustrat crinul tigrat sau crinul tigru Lilium lancifolium Thunb. (Lilium tigrinum Ker Gawl.).

Este originar din Guam, China, Korea și Japonia, fiind cunoscut de 100 de ani, mai ales sub numele de L. tigrinum. Floarea de culoare roșu-portocaliu cu puncte purpuriu-închis, are tepalele răsfrânte formând un „turban”. Tulpina florală, de obicei de culoare brună, ajunge la 100-150 cm și susține
20-25 de flori. Plantele sunt robuste și ușor de cultivat dar florile nu sunt parfumate. Este o specie foarte rezistentă la boli și virusuri.

De-a lungul istoriei, acest crin a fost cultivat pe scară largă în Asia pentru bulbii săi comestibili. Folosiți în alimentație, sunt asemănători la gust cu napii sau cartofii.

Pe ultimul timbru cu valoarea nominală de 11 lei al seriei este ilustrat crinul de pădure sau pălărie turcească – Lilium martagon L.

Denumirea populară se referă la forma florilor, despre care se spune că seamănă cu un turban. Este o specie eurasiatică de crin originară din Europa Centrală și de SV până în Mongolia.

Frunzele în formă de lance formează spirale de-a lungul lungimii tulpinii. Florile apar pe jumătatea superioară a tulpinii, până la 20 pe o tulpină. Culoarea florilor variază de la violaceu, roz până la alb, cu pete maronii închise pe interiorul tepalelor recurbate.

Romfilatelia mulțumește specialiștilor din cadrul Grădinii Botanice Dimitrie Brandză a Universității din București, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search