Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CREȘTINÃTATE ȘI HERALDICÃ – Emisiune comunã ROMÂNIA – ORDINUL SUVERAN MILITAR DE MALTA

image description

În jurul anului 1050, lua fiinţã, la Ierusalim, un spital pentru pelerinii ce veneau în ȚaraSfântã. Acest spital era administrat de Suveranul Ordin Militar şi Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos şi de Malta (actualul Ordin Suveran Militar de Malta).

Ca ordin religios, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta a fost recunoscut de Papa Pascal al II-lea, în anul 1113.

Ulterior, acest Ordin a devenit şi „militar“ pentru a putea apãra bolnavii, pelerinii, precum şi teritoriile creştine ale Țãrii Sfinte.

De aproape un mileniu, Ordinul s-a aflat, prin acţiunile sale caritabile, alãturi de nevoiaşi, bolnavi şi refugiaţi, folosind mijloace specifice conform vremurilor respective.

Astãzi, datoritã recunoaşterii meritelor sale, Ordinul are dreptul de suveranitate şi întreţine relaţii diplomatice cu peste 90 de state.

Totodatã, Ordinul poate constitui organizaţii independente pentru a putea pune în practicã îndatoririle instituţionale. Astfel, zilnic, în peste 120 de ţãri, îşi desfãşoarã activitatea organizaţii care au ca scop acţiuni caritabile.

Primele relaţii dintre poporul român şi Ordinul Maltez dateazã încã din secolul al XIII-lea când, prin intermediul Diplomei Cavalerilor Ioaniţi, regele Ungariei, Bela al IV-lea, i-a invitat pe aceştia sã se stabileascã înBanat.

Totodatã, istoricii considerã cã primul aşezãmânt spitalicesc de pe teritoriul actual al României a fost fondat de aceştia laOradea, cu mult înaintea celui de laSibiu, a cãrui atestare documentarã dateazã de la anul 1292.

În urmã cu 80 de ani, în 1932, Ordinul Maltez active în România pe baza unor înţelegeri bilaterale, iar în 1933, primul reprezentant diplomatic al Ordinului, contele Michel de Pierredon, îşi prezenta scrisorile de acreditare la Bucureşti.

Relaţiile au încetat în 1948, iar în 1962 a luat fiinţã „Asociaţia Românã a membrilor Ordinului Suveran Militar de Malta” care va funcţiona în exil pânã în anul 1991, an în care sunt reluate relaţiile bilaterale, de aceastã datã ridicate la nivel de ambasadã.

Cu ocazia împlinirii a opt decenii de relaţii diplomatice dintre România şi Ordinul Suveran Militar de Malta, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea comunã de mãrci poştale dedicatã acestui eveniment.

Timbrul emisiunii comune ilustreazã ca element heraldic românesc detaliul unei peceţi din secolul al XV-lea care i-a aparţinut domnitorului Mircea cel Bãtrân. Peceţii i se alãturã stema Ordinului Suveran de Malta – crucea maltezã care se regãseşte ca simbol şi în grafica peceţii. Ca fundal s-a folosit ilustrarea unei hãrţi vechi a teritoriului românesc.

În perioada domniei sale (1386-1418), Mircea cel Bãtrân s-a manifestat ca un important luptãtor pentru apãrarea creştinãtãţii. A fost singurul domnitor român care nu a fost vasalul nimãnui şi a avut alianţe în lupta antiotomanã cu regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg şi cu regale Poloniei, Vladislav Jagello. Totodatã, domnitorul român a trimis o delegaţie a Țãrii Româneşti la Konstanz (Germania de astãzi) pentru a participa la Conciliul ecumenic general al lumii creştine, desfãşurat între 1414 şi 1418.

 

Aducem mulţumirile noastre Administraţiei Prezidenţiale a României – Cancelaria Ordinelor şi Muzeului – Naţional de Artã al României pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2012-12-14

ROM_MALTA_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search