Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CRĂCIUN 2019

Cu ocazia Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului Isus Hristos, Romfilatelia marchează acest eveniment important pentru creștinătate prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Crăciun 2019.

Pe cele două timbre ale emisiunii de mărci poștale, ambele cu valoarea nominală de 1,70 lei, sunt ilustrate imagini din manuscrisul Imnul Acatist al Maicii Domnului din colecția Bibliotecii Academiei Române, reprezentând miniaturile „Nașterea Domnului” și „Steaua Magilor”.

Din același manuscris s-au reprodus miniaturile „Adorația Magilor” pe plicul „Prima zi” al emisiunii, precum și „Fecioara cu Pruncul” pe colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei.

Crăciunul, marchează o mare sărbătoare a creștinătății care are la origine cuvântul latin creatione (se pronunță creacione). Din creacione a devenit creacion, apoi creaciun și în sfârșit, Crăciun.

În ziua de Crăciun s-a născut Iisus Hristos, împlinind speranța neamului omenesc care aștepta apariția lui Mesia (Cel Uns, care avea să devină Mântuitorul neamurilor).

Orașul Bethleem (beth-casă, lehem-pâine), aflat la 8 km sud de Ierusalim, a fost ales de Dumnezeu pentru nașterea lui Iisus.

Părinții lui Iisus au fost obligați să ajungă în acest oraș pentru a fi recenzați la locul din care se trăgeau strămoșii cei mai îndepărtați. Cum Maria și Iosif se trăgeau din neamul lui David, s-au dus la locul unde fusese locuința lui Ieseu și a fiului său David.

După ce suferise vicisitudinile secolelor trecute, între zidurile ei de piatră, se amenajează un han pentru săraci, unde Maria nu a mai găsit nici un loc liber, fiind obligată să coboare în peștera de sub han.

Deasupra acestei peșteri s-a ridicat o monumentală biserică pe cheltuiala regelui Eduard al IV-lea. Peștera ar fi complet întunecată dacă nu ar fi iluminată feeric de mii de candele și lumânări care nu se sting niciodată. Pe podea se află un disc de argint, montat pe o placă de marmură, pe care este gravată inscripția: Hic de Virgine Maria Iesus Christus natus est (Aici, din Fecioara Maria s-a născut Iisus Hristos).

Magii despre care pomenesc Evangheliile, veniți din Orient ca să se închine Mântuitorului, simbolizează închinarea tuturor pământenilor. Tradiția le-a păstrat și numele: Melchior, cel bătrân, care dăruiește aurul, Gaspar, cel tânăr, care aduce tămâie și Baltazar, cel bărbos, care oferă smirnă.

În călătoria lor, magii nu au descoperit o stea aparținând sistemului astral, ci o stea care marca semnul vizibil al unei puteri cerești. Aparent era doar o stea, însă mersul ei pe bolta cerească apărea ca un semn supranatural, menit să-i conducă la locul nașterii Mântuitorului lumii.

Darurile aduse Pruncului Iisus la Bethleem aveau semnificații bine definite. Aurul a fost adus ca unui Împărat cu o domnie fără sfârșit, într-o împărăție cu o veșnică strălucire. Smirna i-a fost adusă ca unui om, simbol al patimilor și al unei morți crude. Tămâia a fost oferită ca unui Dumnezeu. Aurul este adorația și iubirea, tămâia este rugăciunea, smirna definește abnegația și mortificarea păcatelor. Aurul era adus din Ofir, tămâia avea ca sursă Arabia iar smirna Etiopia.

Magii, care au depus lângă ieslea în care se afla Pruncul Iisus coroanele lor de aur, simbolizează știința care se închină credinței.

Steaua călăuzitoare, existența magilor, prezența lor la locul nașterii lui Iisus, definesc emoționant ceea ce sărbătoresc creștinii: Crăciunul, ziua nașterii Mântuitorului lumii.

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, echipa Romfilatelia vă colindă din toată inima și vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi!

Romfilatelia mulțumește Bibliotecii Academiei Române pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search