Sărbătoarea Naşterii Domnului, numită în popor şi Crăciun, este una dintre cele mai mari sărbători creştine şi este prăznuită cu mare solemnitate în fiecare an pe data de 25 decembrie.
Această sărbătoare marchează un eveniment deosebit de important în istoria creştinismului, naşterea Domnului Iisus Hristos din Fecioara Maria, într-o peşteră din Betleemul Iudeii. Conform Evangheliilor Noului Testament, Mântuitorul Iisus Hristos S-a născut în cetatea Betleemului, unde Maria, mama lui Iisus, însoţită de logodnicul său Iosif, au venit din Nazaret pentru recensământul poruncit de proconsulul Quirinius, în timpul împăratului Octavian Augustus. Negăsind loc de găzduire în cetate, ei s-au adăpostit într-o peşteră păstorească, unde S-a născut Pruncul Sfânt.
Acest praznic al bucuriei întâlnirii omului cu Dumnezeu este sărbătorit în toată lumea prin diferite tradiţii religioase, dar şi laice.
Hristos Domnul, Care S-a născut ca om în peştera din Betleemul Iudeii, este Fiul Cel veşnic al lui Dumnezeu, Logosul Întrupat, Cel în Care, prin Care şi pentru Care au fost făcute cerul şi pământul, întregul univers.
Acest adevăr pe care Sfinţii Apostoli îl mărturisesc este temelia credinţei creştine, adevăr de care se bucură creştinii de pretutindeni, sărbătorind în fiecare an începutul comuniunii omului cu Dumnezeu.
Cu ocazia Sfintei Sărbători, Romfilatelia marchează acest eveniment important pentru întreaga creştinătate, cât şi pentru cultura neamului românesc, prin emisiunea de mărci poştale CRĂCIUN 2015. Anul acesta, timbrul emisiunii filatelice ilustrează imaginea icoanei Naşterii lui Iisus realizată de pictorul Gheorghe Tattarescu.
Gheorghe Tattarescu s-a născut la Focşani, în 1820, iar cel care l-a iniţiat în arta picturii a fost unchiul său, Nicolae Teodorescu, zugrav de biserici. Tânărul Tattarescu şi-a început ucenicia ajutându-l pe unchiul său, urmând ulterior cursurile la Şcoala de zugrăvie, înfiinţată de episcopul Chesarie la Buzău.
Pionier al neoclasicismului în pictura românească, a studiat în perioada 1845-1851 la Academia San Luca din Roma, acolo fiind iniţiat în tainele artelor frumoase.
După câţiva ani de studii, Gheorghe Tattarescu s-a întors în ţară, devenind unul dintre cei mai mari participanţi în viaţa artistică a ţării.
Tattarescu a fost cel mai de seamă pictor religios din România, creaţia sa regăsindu-se în 58 de biserici, dintre care le amintim pe cele din Bucureşti: Sfântul Spiridon Nou, Colţea, Zlătari, Creţulescu, Enei.
Maestrul iconar a creat un stil personal, influenţat de academismul italian şi iconografia bizantină, astfel reprezentările sale înfăţisează personaje reale, bine conturate, cu trăsăturile unei fiinţe vii.
Icoana Naşterii lui Iisus ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei face parte din colecţia de icoane a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea, institutul purtând numele marelui arheolog român, care a dus o veritabilă campanie de dezvoltare a instituţiilor muzeale dobrogene.
Datată din secolul al XIX-lea, icoana Naşterii lui Iisus, realizată de Tattarescu, se impune prin simţul măsurii, prin claritatea compoziţiilor sale, prin măiestria şi fineţea desenului, precum şi prin coloritul sobru şi expresia de demnitate a personajelor. Tattarescu foloseşte tehnica picturii în ulei, fiind una dintre cele mai vechi şi populare tehnici de pictură. Icoana este încadrată de un chenar auriu, îngust, iar în partea dreaptă, sunt prezentaţi Iosif şi Maica Domnului, care stă în genunchi şi îl ţine în braţele sale pe Pruncul Iisus. Din nori străbate până în staul steaua călăuzitoare, semnul mult aşteptat de magii care l-au întâmpinat pe Împăratul lumii cu aur, smirnă şi tămâie. Fundalul închis, asemănător clar-obscurului, lasă să strălucească culorile roşu, galben, albastru şi alb din chipurile şi veşmintele personajelor.
Naşterea Mântuitorului Hristos este, aşa cum spunea Sfântul Grigorie Teologul, „nu o sărbătoare a creaţiei, ci o sărbătoare arecreării lumii”.
Cu prilejul acestei Sfinte Sărbători, echipa Romfilatelia vă colindă din suflet, pe voi, prietenii timbrelor şi vă urează Sărbători fericite alături de cei dragi!
Romfilatelia mulţumeşte Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.