O emisiune filatelică având ca tematică Fauna, va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, vineri, 20 septembrie a.c. sub titlul generic Corali. Elementele componente ale emisiunii includ 4 mărci poștale, un plic „prima zi” și 4 cărți maxime pentru pasionații de maximafilie.
Coralii aparțin familiei nevertebratelor marine din clasa Anthozoa, încrengătura Cnidaria. Viețuiesc în colonii compacte care însumează o mulțime de polipi, uniți între ei prin canale calcaroase.
După moartea polipilor, pe vechiul schelet se adaugă altul, formând ceea ce cunoaștem sub denumirea de recif coralier. Scheletul calcaros sau mărgeanul, este de obicei alb sau roșu și este folosit pentru realizarea unor obiecte de podoabă.
Coralii secretă carbonat de calciu, care materializat sub forma unei cupe scheletice, servesc ca bază de ancorare a polipilor. Polipii conectați lateral prin tuburile care reprezintă prelungiri ale cavităților gastrovasculare ale polipilor se multiplică prin înmulțire asexuată.
Coloniile de corali se regăsesc în abisul apelor, dar recifurile se găsesc doar în ape calde, limpezi și nepoluate, având o limită de adâncime egală cu cea până la care pătrunde lumina, care asigură fotosinteza algelor care trăiesc în țesuturile polipilor și care asigură energia acestora și parțial hrana.
Polipii de corali sunt, de regulă, activi noaptea și se hrănesc cu plancton și materii organice plutitoare. Viețuitoarele victime sunt capturate cu ajutorul celulelor urzicătoare paralizante.
Recifurile de corali (stânci calcaroase formate din corali care trăiesc în colonii în apele mărilor calde), pot forma o barieră situată paralel cu țărmul, atât la adâncimi de câțiva metri, cât și la adâncimi de peste 20 de metri. Ele reprezintă sisteme bio-ecologice, cu un rol deosebit de important în procesul de formare în mările calde a unor atoli sau insule de origine coraligenă.
Coloniile de corali populează zone de adâncimi diferite, ridicându-se treptat prin sedimentarea scheletelor spre suprafața mării formând un ecosistem cu animale sau plante marine cu care trăiesc împreună.
Cele patru mărci poștale ale emisiunii filatelice reproduc patru specii înscrise sub denumirile Diploria labyrinthiformis, Acropora palmata, Acropora cervicornis, Zoanthus sp.
Diploria labyrinthiformis (marca poștală cu valoarea nominală de 5 Lei), se găsește în vestul Oceanului Atlantic și Marea Caraibilor.
Este singura specie a genului Diploria. De culoare maro, galbenă sau gri, trăiește la o adâncime de până la cca 50 m. Poatre atinge 2 m în diametru.
Acropora palmata (marca poștală cu valoarea nominală de 10 Lei), denumită datorită formei și coralul corn de elan este răspândit din sudul Floridei până pe coastele de nord ale Venezuelei. Trăiește la adâncime de cca 3,5 m, prezentând culorile galben și galben maroniu. Lungimea medie 0,75 m.
Acropora cervicornis, (marca poștală cu valoarea nominală de 12 Lei), specie cunoscută și sub numele de coralul corn de cerb, este regăsită în Marea Caraibilor, Mozambic, Mauritius, Oceanul Indian, Marea barieră de corali din Australia. Trăiește până la adâncimi de 20 m. Ramurile groase și drepte, depășesc 2 m. Se prezintă în culorile maro deschis, bej, verde, albastru și violet.
Zoanthus sp, (marca poștală cu valoarea nominală de 13 Lei), este genul regăsit în multe zone printre care Golful Mexic, coastele estice ale Braziliei, Oceanul Indian, coastele Australiei. Este întâlnit și în acvaristică deoarece este ușor de crescut și este apreciat pentru coloristica sa. Popular se numește polipi nasturi. Culorile frecvente roșu, albastru, verde și violet.
Romfilatelia mulțumește Drd. Maxim-Jean Bâlcu, cercetător Secția Cercetare Patrimoniu din cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru consultanța de specialitate acordată la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.