Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Conferinţa femeilor francofone Bucureşti, 1-2 noiembrie 2017

În perioada 1-2 noiembrie 2017, va avea loc, la Bucureşti, Conferinţa femeilor francofone, organizată de România şi Organizatia Internaţională a Francofoniei (OIF), sub Înaltul patronaj al Preşedintelui României, Domnul Klaus Iohannis.

Pentru a marca acest eveniment, Romfilatelia, societatea emitentă a timbrelor şi efectelor poştale româneşti, introduce în circulaţie, la data de 1 noiembrie 2017, emisiunea Conferinţa femeilor francofone.

Conferinţa va avea ca obiectiv evidenţierea contribuţiilor importante ale femeilor la dezvoltarea şi creşterea economică, promovarea întăririi emancipării femeilor şi amplificarea antreprenoriatului feminin. În acest scop, va fi lansată o Reţea francofonă a femeilor antreprenori, pentru facilitarea cooperării dintre ele, în calitate de factori majori ai creşterii economice.

Organizarea acestui eveniment, la Bucureşti, constituie încă o mărturie a convingerii profunde manifestate de România că egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, în spaţiul francofon şi în întreaga lume, este indispensabilă pentru edificarea democraţiei şi păcii şi respectarea drepturilor omului. Menţionăm, totodată, sprijinul semnificativ acordat cauzei egalităţii de gen, în plan mondial, de către Preşedintele României care este unul dintre cei zece Campioni de Impact ai proiectului ONU HeForShe.

Prin tema sa generală – Creaţie, inovaţie, antreprenoriat, creştere şi dezvoltare: femeile se afirmă – Conferinţa aduce, de asemenea, o contribuţie semnificativă la dezvoltarea dimensiunii economice a Francofoniei.

Francofonia este ansamblul politico-cultural al popoarelor care folosesc în mod obişnuit limba francezã. Termenul de „francofonie“ a apărut în 1880, când geograful Onésime Reclus l-a folosit pentru a defini grupurile de persoane şi de şi de ţări care utilizau limba franceză în diverse împrejurări.

Iniţiatorii constituirii comunitãţii francofone sunt: Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourghiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) şi Norodom Sihanouk (Cambogia).

În prezent, Organizaţia Internaţională a Francofoniei mobilizează acţiunea a 84 de state şi guverne francofone din cinci continente, în favoarea principiilor sale directoare vizând pacea, democraţia şi dezvoltarea durabilă. Egalitatea dintre femei şi bărbaţi, drepturile şi emanciparea femeilor constituie o axă majoră a agendei francofone, îndeosebi de la prima Conferinţă a femeilor francofone (Luxemburg, 2000).

Încă de la aderarea ca membru deplin al Francofoniei instituţionale, în 1993, România s-a angajat cu fermitate în promovarea valorilor francofone, reuşind să devină liderul regional al Organizaţiei. În 2006, a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat pentru prima dată în Europa Centrală şi de Est.

Activitatea României în cadrul Francofoniei este profund ancorată în bogata sa moştenire francofonă şi francofilă. Prin apartenenţa la marea familie francofonă, se consolidează identitatea  sa de ţară cu destin european şi vocaţie francofonă.

Grafica timbrului ilustrează, în prim plan, logo-ul Conferinţei femeilor francofone, iar plicul prima zi a emisiunii, reproduce imaginea bustului lui Léopold Sédar Senghor expus în Piaţa Francofoniei de la Bucureşti. Valoarea nominală a timbrului emisiunii este de 8 Lei.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de  32 de timbre și minicoala de 8 timbre + 1 vinietă.

Romfilatelia mulţumeşte Ministerului Afacerilor Externe pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale şi fotografului Lucian Tudose.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

WordPress Image Gallery Plugin
Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search