Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

COLECȚII ROMÂNEȘTI. RÂȘNIȚE

În tematica Colecții românești”, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea Râșnițe, la data de vineri, 11 august a.c., cu o serie de șase mărci poștale, o coliță dantelată, un plic „prima zi” și o mapă filatelcă specială, care ilustrează „râșnițe de colecție” cu forme și ornamente deosebite, utilizate la măcinarea cafelei.

 Râșnița pentru cafea sau condimente este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei. Este o râșniță turcească manuală pentru boabe de cafea sau condimente, din secolul XVII. Această râșniță este un model clasic și este un simbol al tradiției turcești în prepararea cafelei.

Râșnița pentru cafea «Louis XIV» este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 lei. Râșnițele din lemn „Louis XIV“ lucrate artizanal au avut o răspândire largă în secolul XVIII și reprezintă unele dintre modelele cele mai apreciate și căutate de către colecționari.

Râșnița decorativă Kenrick, reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei, este inscripționată în partea de jos „AK & Sons”, cu modelul „Fântână din Catedrala York”, datare circa 1850.

Râșnița de bucătărie pentru cafea este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei. Această rășniță este din secolul XIX și a fost produsă de renumita companie SPONG & CO. LTD din Anglia.

Râșnița pentru cafea Peugeot – Model A, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5,20 lei, este un model conceput la începutul anilor 1860.

Râșnița de cafea Early Enterprise No. 2 (Baby 2), redată pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei, prevăzută cu roți de 7-1/2, a fost fabricată după 1877. Roțile sunt gravate „Enterprise Mfg. Co., Philadelphia PA, Pat. Dec.9, 1873”, iar baza de fier este marcată în mod similar, cu excepția faptului că data brevetului este Oct. 21, 1873.

Râșnița de cafea Sablier (Clepsidra) este reprezentată pe colița dantelată a emisiunii, având timbrul cu valoarea nominală de 34 lei. Râșnița cu prindere tip menghină în formă de inimă, a apărut la începutul secolului XVIII, în perioada lui Ludovic al XIV-lea şi este realizată din fier forjat.

Râșnițele folosite în secolul al XVII-lea erau adesea mici iar rolul lor era de a măcina mirodenile. Pe măsură ce noua băutură de cafea a câștigat popularitate, s-au făcut adaptări la modele pentru a măcina mai eficient boabele; acestea includ mărirea buncărelor, prelungirea mânerului și reconfigurarea suprafețelor de măcinare.

Râșnițele fac parte din colecția Muzeului Recordurilor Românești.

Emisiunea va fi disponibilă de Vineri, 11 august, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  https://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search