Sâmbătă, 20 iulie, Primăria Municipiului Iași
Primăria orașului Iași – Capitala Regatului României în vremuri de mare tensiune politică și războinică (1917-1918), împreună cu Romfilatelia a realizat un proiect de o înaltă ținută, definită de grafică și conținut, materializat sub forma unui album filatelic omagial și aniversar intitulat „Centenarul Sfârșitului Războiului de Întregire a Neamului”.
În filele albumului se regăsesc mărci poștale tematice și colița dantelată emisă special pentru a marca Sfârșitul Războiului de Întregire (1919) și mărci poștale istorice din perioada 1967 – 2018 etalate în paginile care în textele lor prezintă o rezumativă, dar documentată expunere a evenimentelor în care România se regăsește în Primul Război Mondial și în ceea ce se mai numește „război după război” purtat pentru apărarea Ardealului atacat de trupele bolșevice maghiare și încheiat la 18 august 1919. Este ziua în care trupele române au dat onorul generalului Gheorghe Mărdărescu pe Bulevardul Andrassy din Budapesta.
„Am dorit să aducem astfel cinstire memoriei celor care au contribuit decisiv la înfăptuirea și apărarea cuceririlor Marii Unirii și la recunoașterea drepturilor inalienabile ale României, privitor la granițele istorice și independența de stat, legiferate în prevederile unui Document înscris în arhiva de neșters a Istoriei Lumii drept Tratatul de la Trianon din iunie 1920.”, a menționat în prefața albumului, domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.
Albumul filatelic a fost lansat, în prezența unei distinse audiențe, sâmbătă, 20 iulie a.c., la sediul Primăriei Municipiului Iași, de către edilul orașului, domnul Mihai Chirica și doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, în calitate de partener.
La eveniment au participat reprezentanți ai Garnizoanei Iași, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Episcopiei Romano-Catolice și reprezentanți ai Ateneului din Iași.