Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Centenar Léopold Sédar Senghor (1906-2006)

blocde4sengor42x27mm „Francofonia nu este un proiect terminat, ci un combat cultural permanent. O culturã este înainte de toate o voinţã… cultura nu se moşteneşte, ci se cucereşte. Ceea ce trebuie sã ne uneascã este obiectul acestei cuceriri.“ (André Malraux)
În fiecare an, la 20 martie, se sãrbãtoreşte Ziua Internaţionalã a Francofoniei.
Cu aceastã ocazie, Romfilatelia, societatea specializatã în editarea şi comercializarea mãrcilor poştale româneşti, introduce în circuitul poştal emisiunea de timbre intitulatã Centenar Léopold Sédar Senghor.
Francofonia este ansamblul politico-cultural al popoarelor care folosesc în mod obişnuit limba francezã.
Termenul de „francofonie“ a apãrut în 1880 când geograful Onesime Reclus a definit astfel totalitatea ţãrilor care au în comun folosirea limbii franceze ca limbã naţionalã oficialã, de comunicaţie internaţionalã, de culturã sau de lucru.
20 martie este ziua când, în 1970, a luat fiinţã Agenţia de Cooperare Culturalã şi Tehnicã (ACCT) cu sediul la Paris.
Iniţiativa creãrii acestei organizaţii a aparţinut unor personalitãţi precum Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger), Norodom Sianuk (Vietnam).
Anul acesta, România este gazda celei de-a XI-a reuniuni la nivel înalt (Sommet) a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF).
Pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Léopold Sédar Senghor, cofondator al mişcãrii francofone, în toatã lumea francofonã se vor desfãşura manifestãri care sã omagieze aceastã personalitate politicã şi culturalã pe tot parcursul anului 2006, sub genericul „Anul Senghor“.
Léopold Sédar Senghor, primul preşedinte al Senegalului, între 1960 -1980, a marcat istoria secolului XX ca pãrinte al ideii de „negritudine“ şi ca un apãrãtor al „metisajului cultural.“ În 1970 l-a numit prim ministru pe Abdou Diouf, actualul secretar general al OIF care l-a succedat la preşedinţia Senegalului, în 1981.
Poet şi eseist, Senghor a primit numeroase premii şi distincţii pentru activitatea sa artisticã. Dintre operele sale putem aminti lirica muzicalã, intelectualistã şi filozoficã („Etiopice“, „Nocturne“, „Elegii majore“), eseuri („Limbajul şi poezia negro-africanã“, „Estetica negro-africanã“).
A fost membru al multor academii, universitãţi şi organizaţii, iar în 1983, a devenit membru al Academiei Franceze.
Timp de peste o jumãtate de secol, viaţa, opera artisticã şi activitatea politicã a lui Senghor, au avut un numitor comun: francofonia, care, pentru fostul preşedinte al Senegalului a fost şi „este acest umanism integral care se ţese în jurul Pãmântului: aceastã simbiozã de energii adormite a tuturor continentelor, a tuturor raselor care se trezesc la contactul cãldurii lor complementare.“ (Léopold Sédar Senghor – Revista Esprit, noiembrie 1962).

Data Aparitie:2006-03-20

Page1rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search