Celebrăm Centenarul Marii Uniri
Cinstim valorile României
Academia Română și Romfilatelia au semnat luni, 2 aprilie 2018, un acord de parteneriat instituțional privind colaborarea celor două instituții, în vederea organizării unor proiecte comune de promovare a culturii și educației prin organizarea unor activități și evenimente de interes național, cu precădere în contextul marcării Centenarului Marii Uniri. Acordul de parteneriat vine ca urmare a unei cooperări anterioare, cu rezultate pozitive, creând premisele unei colaborări eficiente pentru evidențierea valorilor și individualității naționale.
Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Academiei Române, în Clubul Academicienilor. Documentul a fost semnat de acad. Cristian Hera, Președintele Academiei Române și doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia. La eveniment au mai fost prezenți acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Victor Voicu, Secretar General al Academiei Române și acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual din Academia Română.
„Vă mărturisesc că de mult așteptam momentul acesta, de semnare a unui acord de colaborare cu Romfilatelia, pentru că, de fapt, această colaborare există și aș putea spune că există aproape dintotdeauna. De fapt, anul acesta, anul Centenarului Marii Uniri, când se împlinesc 100 de ani de la anul astral 1918, am avut deja câteva acțiuni împreună cu Romfilatelia. În timpul acestor acțiuni ne-am pus de acord că ar fi util să semnăm un acord de colaborare pentru a permanentiza această legătură și dacă vreți, de a o oficializa, pentru că aici avem Făuritori ai Marii Uniri, care se regăsesc în emisiuni ale Romfilatelia, care sunt aduși la cunoștința marelui public prin intermediul mărcilor poștale. Mulți membri ai Academiei Române sunt prezenți în emisiunile Romfilatelia și îmi amintesc că numai cu doi ani în urmă, mari membri ai Academiei Române, care au împlinit vârste rotunde, au fost regăsiți în mărcile poștale. […] Marca poștală este un ambasador tăcut, dar extrem de activ, care aduce la cunoștința tuturor Oameni, fapte și valori.” , a declarat acad. Cristian Hera, Președintele Academiei Române.
Acad. Răzvan Theodorescu: „Îmi pare foarte bine că s-a ajuns în acest punct, în care Academia Română semnează un parteneriat cu Romfilatelia. Romfilatelia este o instituție care, de multe ori, face cultura imaginii într-un chip pe care l-am apreciat nu doar o dată. O face sine ira et studio (n.r. fără ură și părtinire) și am avut prilejul să văd la expoziția de la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” felul în care au evoluat mărcile poștale care vorbeau în imagini despre Unire. […] Eu am colaborat mult cu doamna Director Cristina Popescu și pot să vă spun că discuțiile care au avut loc în legătură cu figurile Făuritorilor Marii Uniri au fost aprinse, dar cred că au dus la rezultate bune. […] Imaginile dumneavoastră sunt de o foarte bună calitate. În momentul în care într-o marcă poștală apare o personalitate românească cunoscută, nu există nicio instituție care să poată să facă acest lucru așa cum îl faceți dumneavoastră. Vă așteaptă și 2019 și 2020, eu aș spune și 2021 și 2022, pentru că este un întreg ciclu în care dumneavoastră puteți să arătați românilor figuri, simboluri. Mă gândesc la Coroană, la Sceptru, la Arcul de Triumf, la monumentele comemorative de pe tot teritoriul României, la marii prieteni ai României – pentru că poate să fie printre ei nu numai Berthelot, dar poate să fie și Woodrow Wilson, dau un singur exemplu. […] Sunt convins că viitoare conducere a Academiei Române va continua tradiția de până acum și că Romfilatelia va găsi întotdeauna o casă prietenoasă în Academia Română”.
La rândul său, doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, a declarat: „Este o onoare pentru instituția pe care o reprezint să semneze astăzi un parteneriat cu Academia Română. Cu adevărat, reproducerea pe mărcile poștale a unor evenimente și momente importante ale istoriei, este un act de cultură și, până la urmă, reprezintă construcția unui plan foarte bine elaborat de către Comisia Filatelică Națională. Așteptăm propuneri din partea dumneavoastră și a altor instituții în realizarea unui plan echilibrat, care să aducă în atenția opiniei publice tot ceea ce ne reprezintă ca națiune. În contextul anului 2018, cu sloganul Celebrăm Centenarul Marii Uniri. Cinstim valorile României, este firesc să fim prezenți printr-un act de cultură. Marca poștală este un ambasador tăcut, dar foarte prezent, iar timbrul este viu. El încearcă să educe și să marcheze evenimente în anul 2018 și nu numai. […] În contextul în care comunicațiile electronice sunt mult mai interesante pentru tineri, serviciul poștal, totuși, își desfășoară activitatea și este în atenția opiniei publice pentru transmiterea mesajelor. Vom încerca să stabilim proiecte și să ne punem de acord asupra unor emisiuni pe care să le realizăm împreună în anul acesta. Vom avea a doua parte a emisiunii Făuritori ai Marii Uniri, vom mai avea și alte emisiuni în noiembrie, înainte de data de 1 Decembrie va fi emisiunea dedicată Centenarului. De asemenea, colaborăm foarte bine cu Biblioteca Academiei și mulțumim, din nou, pentru sprijinul documentar la emisiunea dedicată generalului Berthelot, pe care o vom realiza cu Franța, cu Administrația Poștală Franceză, în contextul Sezonului Cultural România-Franța”.
Acordul de Parteneriat între Academia Română și Romfilatelia se înscrie în seria parteneriatelor dezvoltate de Academia Română cu scopul de a mobiliza energiile instituționale naționale pentru a întreprinde acțiuni concrete, pragmatice și eficiente de celebrare a Centenarului Marii Uniri.
Vă reamintim că anul acesta, Romfilatelia a structurat un program editorial echilibrat, iar sub deviza Celebrăm Centenarul Marii Uniri. Cinstim valorile României au fost și vor fi introduse în circulație emisiuni de mărci poștale ce promovează personalități și evenimente ale Marii Uniri.