Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Câini inteligenţi

Caini_Intel_MCANIS SEMPER FIDELIS 

Mulţi consideră câinele drept cel mai bun prieten al omului şi cu siguranţă relaţia unică pe care o avem cu aceste animale merită un statut aparte. 
Originile câinilor şi transformarea lor miraculoasă de la lup la câine sunt două subiecte ce au fost studiate cu interes de oamenii de ştiinţă. Noi date arheologice arată că relaţia noastră a început în epoca glaciară, acum circa 30.000 de ani şi nu, cum se ipoteza iniţial, odată cu descoperirea agriculturii. 
De atunci relaţia noastră nu a făcut decât să devină una mai apropiată, oamenii găsind din ce în ce mai multe oportunităţi în care simţurile ascuţite, inteligenţa şi loialitatea canină să aducă beneficii comunităţii noastre. 
Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale Câini inteligenţi pentru a aduce în prim plan relaţia cu cel mai bun prieten al omului şi a marca 65 de ani de la înfiinţarea Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea din Sibiu. Centrul Chinologic Sibiu a fost fondat în anul 1950 şi este parte integrantă a reţelei de învăţământ din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dedicată împlinirii întregului potenţial al relaţiei dintre om şi prietenul său patruped. Cele patru rase canine ilustrate pe timbre sunt în prezent utilizate în rolul de câini de pază şi protecţie, pentru prelucrarea urmelor de miros, depistarea substanţelor explozive sau ilegale şi pentru ajutorarea echipelor de Salvamont. 
La începutul Primului Război Mondial, Ciobănescul german, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei era deja popular în toată Germania. De atunci, rasa s-a dezvoltat continuu, ajungând astăzi să fie folosită pentru majoritatea categoriilor de serviciu. Acest fapt a contribuit mult la consolidarea prestigiului său. 
El întruneşte toate calităţile necesare unui câine de serviciu, utilitar sau de companie. Echilibrat psihic, caracterizat printr-o mobilitate crescută, este pretabil oricărei specializări în dresaj, de la atac-apărare la cea de detectare stupefiante, substanţe explozive, persoane prinse sub dărâmături, căutare infractori, însoţire persoane cu handicap. Nervii de oţel, atenţia, francheţea, obedienţa, vigilenţa, mobilitatea, fidelitatea incoruptibilă, curajul şi combativitatea sunt atributele dominante ale unui adevărat Ciobănesc german. 
Considerat că ar descinde fie din câinii de turmă din Europa Centrală, fie din încrucişarea câinilor locali cu Deerhoundul englez, Ciobănescul belgian a fost standardizat la sfârşitul secolului XIX, când s-a reuşit fixarea unui model tip, fiind recunoscută o singură rasă cu patru varietăţi: Groenendael, Laekenois, Malinois şi Tervueren. Din cele patru, tipul Ciobănesc belgian Malinois, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei corespunde cel mai bine cerinţelor în ceea ce priveşte un bun câine de protecţie sau de asistenţă, fiind cunoscut de multă vreme ca un câine de atac şi apărare de talie mare, dar suplu şi agil. Fiind un câine plin de resurse, este folosit în ultimul timp cu foarte bune rezultate de multe dintre poliţiile şi jandarmeriile europene pentru majoritatea categoriilor de serviciu specifice. 
Labradorul retriever, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei, este unul dintre câinii cei mai populari din lume şi îşi are originea în Insula Terra Nova din Canada, de unde pescarii au adus câteva exemplare în Anglia la începutul secolului XIX (1820-1830), anumiţi aristocraţi hotărând apoi să crească această rasă în scopul creării unui câine de aret. 
S-a remarcat, în primul rând, datorită mirosului extrem de dezvoltat şi pentru faptul că se simţea foarte bine în apă, calităţi care l-au propulsat în vârful categoriei de câini de vânătoare de aport. S-a dovedit însă a satisface şi exigenţele impuse de activitatea pentru detectarea materialelor explozive şi antidrog, în ultimul timp, fiind câinele preferat pentru aceste specialităţi, dar este cunoscut şi ca un excelent câine pentru însoţirea şi conducerea nevăzătorilor. 
Fiind una din cele mai răspândite şi apreciate rase din lume, Rottweilerul, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, este considerat printre cei mai buni câini de protecţie. 
Rasa îşi are rădăcinile în antichitate, provenind din câinii de luptă şi cei folosiţi la paza turmelor ce însoţeau armatele romane. Rasa apare apoi în Germania, unde îşi stabileşte reşedinţa în orăşelul Rottweil, aici fiind recunoscută ca foarte bună în conducerea vitelor în Alpi, principala ei sarcină până la începutul secolului trecut. Este un câine care degajă forţă la simpla apariţie, este curajos, cu o personalitate puternică, agresiv când este provocat, decis, uşor de dresat, cu o fidelitate crescută faţă de stăpân, el nefiind însă un câine temperamental. 

Romfilatelia mulţumeşte Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea din Sibiu pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale. 

Data de aparitie: 2015-11-19
Caini_Intel_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search