Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

BUJORUL, FLOAREA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Romfilatelia introduce în circulație vineri, 19 mai a.c., emisiunea de mărci poștale „Bujorul, floarea națională a României”, o temă de interes pentru colecționari dar și din dorința de a promova simbolul floral al țării în categoria elementelor de identitate națională.

Aproape că nu există parc sau grădină din România în care să nu întâlnim cel puțin cel puțin o tufă de bujor, puține fiind speciile care se mai pot „lăuda” cu o asemenea performanță. Bujorul constituie emblema florală a României care, în urma inițiativei Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, la data de 26 octombrie 2022 a devenit Legea nr. 285/2022, prin care floarea de bujor a fost declarată oficial floarea națională a României.

Bujor (Paeonia officinalis L. subsp. Officinalis) ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 Lei. Sinonime: bujor; rușoară; bujor, mac; bujor, băbărujă, bajoroji, bajaruji, bojor, bonjur (Breaza), buja, bujoară, bujor alb, bujor de grădină, bujor roșu, bujorel, bușor, râjioară, roză de Rusalii, roză, roșioară, ruj, rujă, rujă bujă, rujă bujă roșie, rujă de Rusalii, rujambujă, rujă roșie, rujă, ruji mari, rujioară, rușii de Rusalii, rușioară, rușoară, tubarojă, tubaroză. Este o specie originară din centrul, sudul și vestul Europei.

Planta formează o tufă bogată cu înălțimea și diametrul de 40–60 cm. Frunzele sunt mari, penat–sectate, cu foliolele lanceolate. Florile au diametrul de 10–12 cm, lipsite de parfum, simple sau duble, colorate în diferite nuanțe de roșu sau roz. Înflorirea are loc în mai, început de iunie.

Bujor (Paeonia triternata Pall.) redat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 Lei. Răspândirea în țară: etajul gorunului, pe coaste însorite, rariști de pădure, în județul Mehedinți (Vârciorova, pe Muntele Ciocanu) și județul Buzău (Salcia pe Plaiul Sărății, Mănăstirea Ciolanu, pe Dealul Poiana Rotundă). Frunze de 2-3 ori penat-sectate, cu segmente mai late, segmentele subrotunde, cu marginea ondulată, flori roz cu stamine galbene. Înflorește în mai-iunie.

Bujorul de pădure (Paeonia peregrina Mill.) reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 Lei. Sinonime: bujor românesc, bujor, ruje, ruje-de-Rusalii, rujioară, bujor de munte, smirdar. Răspândirea în țară: zona de stepă a pădurilor de stejar, poieni, margini de pădure. Planta are frunze de 2-3 ori penat-sectate, cu segmente + lanceolate, flori cu petale roșii, cu filamente staminale roșii și cu înflorire în mai – iunie. Este o plantă ocrotită de lege: nu trebuie distrusă sau colecționată. „Nu distrugeți corola de minuni a lumii” (Lucian Blaga).

Bujorul comun sau erbaceu (Paeonia lactiflora Pall., sinonim P. albiflora Pall.) redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 Lei, este originar din China și are sute de cultivaruri. Epitetul lactiflora înseamnă „cu flori albe din lapte”. Planta are înălțimea și diametrul de 60–100 cm. Tulpinile sunt ramificate în treimea superioară. Frunzele sunt penat–sectate, cu foliolele lanceolate. Florile sunt mari, simple sau duble, parfumate, colorate în nuanțe diferite de roz, roșu sau alb, înfloresc în mai – iunie iar unele cultivaruri chiar în iulie. Rădăcinile plantei au fost folosite de peste 1000 de ani în medicina chinezească.

Bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia L.) ilustrat pe colița nedantelată a emisiunii având timbrul cu valoarea nominală de 34 Lei. Sinonime: băbăruje, bojorojii, roșioară, rujă-bujă; bujor de câmp, bujor. Specia este cunoscută și sub denumirea bujor cu „frunze de ferigă”. Planta a fost descrisă prima dată de botanistul suedez Carl Linné. Răspândirea în țară: zona de stepă a pădurilor de stejar, în pajiști însorite. Planta prezintă frunze de 2-3 ori penat-sectate, cu segmente liniare, flori cu petale roșii și stamine galbene, înflorire în aprilie – mai.

Romfilatelia mulțumește specialiștilor din cadrul Facultății de Horticultură a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search