Una dintre clădirile cele mai frumoase din București este Ateneul Român, simbol al culturii române. Superba sa cupolă în stil baroc se înalță cu eleganță într-una din cele mai frumoase piețe publice din București.
Ideea construirii Ateneului Român s-a născut din dorința de a înființa în București, capitala României, o instituție de cultură muzicală de elită.
Fondurile necesare construirii Ateneului Român au fost strânse, aproape în întregime, din colecta publică, având motto-ul “Dați un leu pentru Ateneu”. Construcția a început în anul 1886, după planurile arhitectului francez Albert Galleron și a fost inaugurată doi ani mai târziu, la 26 februarie 1888. Sala mare de concerte este decorată cu o frescă în care sunt surprinse principalele momente din istoria poporului român, realizată de pictorul Costin Petrescu.
De-a lungul existenței sale Ateneul Român a fost un martor tăcut al istoriei moderne și contemporane a României. În al II-lea Război Mondial, aviația germană a bombardat Ateneul Român, acesta fiind restaurat în repetate rânduri.
În prezent, Ateneul Român găzduiește Filarmonica “George Enescu” și este locul unde au evoluat unii dintre cei mai de seamă dirijori și soliști interpreți ai secolului XX: Arthur Rubinstein, Dinu Lipatti, Erich Kleiber, Herbert von Karajan, Ionel Perlea, Yehudi Menuhin, Pablo Casals și Sergiu Celibidache.
Datorită valorii inestimabile a acestui monument, Romfilatelia pune în circulație un timbru care ilustrează Ateneul Român. Imaginea folosită pentru realizarea acestuia a fost reprodusă după o carte poștală veche care face parte din colecția domnului Leonard Pașcanu.
Data Aparitie:2004-05-27