Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ALFABETUL FLORILOR (II) – CU DRAG

Alfabet_flori_2_M          Emisiunea de mărci poştale „Alfabetul florilor (II) CU DRAG” este dedicată în acest an zilei de 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii.

În diferite regiuni ale globului, festivităţile de 8 martie variază de la celebrarea generală a respectului, aprecierii şi iubirii faţă de femei, la o sărbătoare pentru realizările economice, politice şi sociale ale acestora. Ziua Internaţională a Femeii a avut diverse ipostaze de-a lungul timpului. Varianta în care este sărbătorită acum îşi are originea în 1977 când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a invitat toate ţările membre să proclame 8 Martie drept Ziua Drepturilor Femeii şi Păcii Internaţionale.

Romfilatelia aduce doamnelor şi domnişoarelor, cu această ocazie,un buchet simbolic de flori. Fiecare din timbrele acestei emisiuni înfăţişează o letrină împletită cu o floare, întreaga emisiune alcătuind cuvintele „CU DRAG”.

 

Timbrul cu valoarea nominală de 1,20 lei ilustrează litera C de la Crizantemă (lat. Chrysanthemum hortorum).

Crizantemele, numite şi tufănele sau margarete de toamnă, aparţin genului de flori Chrysanthemum, ce cuprinde peste 30 de specii de plante perene, aparţinând familiei Asteraceae, native din Asia şi nord-estul Europei. Florile sunt grupate în inflorescenţe solitare sau multiple. Speciile din flora spontană au florile de culoare galbenă, chiar numele de crizantemă derivând de la cuvintele latineşti chrysos (aur) şi anthemon (floare). Speciile cultivate au o multitudine de forme şi culori de la alb, galben, până la diversenuanţe de roşu, verde sau mov.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei ilustrează litera U de la Urechelniţă (lat. Sempervivum tectorum).

Numele ei nu trădează cu nimic frumuseţea şi utilitatea plantei. În Europa, creşte în floră spontană, dar este şi foarte des cultivată pentru caracterul ornamental şi curativ. În România se regăseşte în zonele de stâncării calcaroase, dar este de asemenea cultivată, fiind chiar preferată pentru cultivarea pe acoperişuri verzi în unele zone rurale. La baza tulpinii cresc frunze cărnoase, groase şi foarte suculente, dispuse sub formă de rozetă, ascuţite la vârf. Acestea se folosesc în diverse remedii naturiste atât cu uz intern cât şi extern.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei ilustrează litera D de la Dalie (lat. Dahlia variabilis).

Genul Dahlia cuprinde peste 15 specii perene şi este originar din America Centrală şi de Nord. Cultivarea sa în Europa a început în Grădinile Regale din Madrid, directorul grădinilor numind planta în onoarea botanistului suedez Anders Dahl, cel care a adus planta din America. Florile sunt grupate în inflorescenţe de culori diverse. Planta se înmulţeşte prin tuberculi.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei ilustrează litera R de la Ruscuţa de primăvară (lat. Adonis vernalis).

Specia creşte în Europa şi Asia, la noi în ţară se regăseşte pe coaste abrupte, în păşuni şi fâneţe uscate, însorite, de la câmpie până în zona montană. Frunzele sunt adânc divizate, asemănătoare celor de mărar. Florile sunt de culoare galben-aurie, lucioase. Este considerată o plantă otrăvitoare, dar cu proprietăţi curative în cazul bolilor cardiace.

Timbrul cu valoarea nominală de 8 lei ilustrează litera A de la Azalee (lat. Rhododendron japonicum).

Azaleele sunt un grup de arbuşti care fac parte din genul Rhododendron. Numele acestuia derivă de cuvintele greceşti rhódon (trandafir) şi déndron (copac). Planta este atrăgătoare atât prin mărimea şi alcătuirea florii, ce poate fi simplă sau bătută, cât şi prin coloritul viu, în tonuri şi nuanţe de la roşu închis sau violet până la roz şi alb. Azaleea este larg răspîndită în regiunile cu ierni blânde şi veri moderate cu excepţia Africii şi Americii de Sud.

Timbrul cu valoarea nominală de 16 lei ilustrează litera G de la Gladiolă (lat. Gladiolus hybridus).

Genul Gladiolus cuprinde peste 250 de specii cu răspândire în Asia, Europa şi Africa de Sud. Gladiolele sunt înrudite cu irişii, ambii având o tijă alungită şi ascuţită către vârf, sub formă de sabie. Chiar numele său derivă de la cuvântul latinesc pentru sabie, gladius. Florile acesteia cresc în spic, având o paletă largăde culori.

 

Romfilatelia mulţumeşte Institutului de Biologie al Academiei Române pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Alfabet_flori_2_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search