Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ALBINE MELIFERE

albine_M„Dacã albinele vor dispãrea, omenirii nu i-ar mai rãmâne decât patru ani de viaţã.“ (Albert Einstein)

Incã din timpuri strãvechi comportamentul albinelor a inspirat mituri, legende, poveşti, poezii şi fabule. Și în acelaşi timp albina a inspirat dragoste, a fost iubitã deopotrivã de zei şi de oameni.

Albinele au un rol vital în polenizarea (reproducerea) a mii de specii de plante. De 50 de milioane de ani, de când au apãrut pe Pãmânt, albinele au contribuit mult la evoluţia regnului vegetal, aşa cum existã el astãzi.

Venind în sprijinul filateliştilor de pretutindeni, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci ­poştale „Albine melifere“.

Albina meliferã europeanã (Apis mellifera mellifera) este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,50 lei.

Este o albinã ce are o rezistenţã deosebitã la frigul iernii şi tendinţã sporitã de apãrare împotriva intruşilor. Colecteazã un volum mare de polen şi are o viaţã mai lungã decât a altor albine. Totodatã are capacitatea de a zbura pe distanţe mari. Aceastã albinã trãieşte în Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Polonia, Cehia, nordul Elveţiei, nord-vestul Austriei, Belarus, nordul Ucrainei, Letonia, Lituania, Estonia şi Rusia.

Albina meliferã italianã (Apis mellifera ligustica) este ­ilustratã pe ­timbrul cu valoarea nominalã de 2,10 lei.

Aceastã albinã este rãspânditã în America de Nord, America de Sud şi sudul Europei. Este blândã şi ­produce miere în ­cantitãţi considerabile. Trãieşte în colonii mari ceea ce necesitã mai multe resurse de hranã pe ­timpul iernii, pentru supravieţuire.

Albina meliferã slovenã (Apis mellifera carnica) este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,10 lei.

Este o subspecie a albinei melifere europene, originarã din Slovenia, dar poate fi gãsitã şi în Austria, Ungaria, Croaţia, Bosnia şi Herzegovina, Serbia şi România.

Albina meliferã caucazianã (Apis mellifera caucasica) este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 4,30 lei. Este o albinã mai mare decât media, blândã şi foarte ­muncitoare. O întâlnim, de regulã, în munţii Caucaz.

Aducem mulţumiri Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Pentru Apiculturã-Bucureşti cât şi Muzeului de Istorie Naturalã „Grigore Antipa“ pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2010-01-22

albine_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search