Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

A ŞASEA JAMBOREE NAŢIONALĂ A CERCETAŞILOR ROMÂNI

Cercetăşia este mai mult decât recreere, este educaţie pentru viaţă, un mod de a trăi şi o mişcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Romfilatelia recunoaşte noile oportunităţi pe care Cercetăşia le oferă tinerilor, precum şansa de a se angaja în activităţi diverse, de a lega noi prietenii. Astfel, se lansează emisiunea A şasea Jamboree Naţională a Cercetaşilor Români, o continuare a tradiţiei filateliei româneşti de a sărbători această instituţie a copilăriei.

Cercetăşia responsabilizează prin practicarea democraţiei, dezvoltă potenţialul fiecărui individ şi al grupurilor, insuflându-le valori clare. Aproximativ 1800 de tineri îşi schimbă perspectiva la RoJAM 2.0 17.

RoJAM 2.0 17 (Jamboreea din România) este un program educaţional unic, implementat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Cercetaşii îşi vor construi timp de zece zile propria aşezare în mijlocul naturii, unde vor învăţa unii de la alţii cum să trăiască armonios împreună şi să construiască o Lume mai Bună. Tabăra va avea loc în perioada 4-15 august 2017 la Cristian, în judeţul Braşov.

Prin cele 200 de activităţi organizate, RoJAM 2.0 17 îşi propune să creeze un program orientat spre stimularea educaţiei pentru ştiinţă şi tehnologie, identificarea de soluţii pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, precum şi pe încurajarea şi promovarea diversităţii în societatea românească. Programul evenimentului este astfel construit încât la finalul acestuia fiecare participant să îşi poată evalua progresul personal atins, câştigând noi abilităţi pentru viaţa de zi cu zi şi pentru a-şi asuma un rol activ în comunitatea locală din care face parte.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei reprezintă un cadru din Cristian, jud. Braşov, localitate ce va găzdui a şasea Jamboree Naţională a cercetaşilor români. În imagine se poate vedea turnul bisericii fortificate din Cristian. Luând în considerare relevanţa impactului pe care îl lasă cercetăşia în comunitate, locul de desfăşurare al evenimentului are o importanţă deosebită întrucât va păstra pentru memorie urma celor 1800 de cercetaşi.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei simbolizează cercetăşia ca o mişcare globală, ce numără în prezent peste 40 de milioane membri activi în 224 de ţări şi teritorii, fiind cea mai mare mişcare educaţională de tineret din lume. În imagine se pot vedea corturi ale cercetaşilor din diferite ţări, participante la o Jamboree Internaţională.

Cele patru timbre reflectă cadrul în care se va derula tabăra educaţională.

Timbrul cu valoarea nominală de 8 lei surprinde o imagine simbolică pentru cercetăşie, în care cercetaşii stau în jurul focului. Între cercetăşie şi natură există o adevărată simbioză, care s-a dezvoltat de-a lungul anilor, cercetaşul găsind în ea adăpost, hrană, posibilităţi de antrenament şi dezvoltare personală, natura găsind la rândul ei în cercetaş un adevărat prieten şi ocrotitor, care ştie să o respecte. „Creăm o lume mai bună” este misiunea cercetăşiei în lume.

Timbrul cu valoarea nominală de 15 lei reflectă salutul cercetăşesc. Cele trei degete ridicate semnifică cele trei principii ale mişcării cercetăşeşti: datoria faţă de sine, faţă de aproape şi faţă de Dumnezeu, în timp ce degetul cel mare aşezat peste cel mic semnifică faptul că cel mare îl ajută pe cel mic. Gata Oricând! sau Be Prepared!, îndemn ce provine de la Lordului Baden Powell, fondatorul cercetăşiei, este deviza cercetăşiei.

Misiunea Cercetăşiei în societatea româneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori clare, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.

 

Romfilatelia mulţumeşte Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search