Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

30 DE ANI DEDICAŢI LUPTEI ÎMPOTRIVA HIV/SIDA

30_ani_HIV_SIDA_M În anul 2011 se împlinesc 30 de ani de la descoperirea virusului HIV şi totodată 30 de ani de luptă împotriva acestui flagel mondial.
Atât Biroul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), Uniunea Poştală Universală, Organizaţia Internaţională a Muncii precum şi UNI Global Union derulează campanii de prevenire asupra pericolelor HIV/SIDA.
Acestora li se adaugă şi Romfilatelia, care va pune în circulaţie, pe 8 iunie 2011, o emisiune de mărci poştale cu tematică socială. Totodată, între 8 şi 10 iunie, la Sediul ONU de la New York, se vor desfăşura lucrările Adunării la Nivel Înalt, care au ca temă lupta împotriva HIV/SIDA.
„Pacientul zero“ al epidemiei a fost descoperit în Statele Unite ale Americii, însă specialiştii au ajuns la concluzia că încă din anii ‘70 au existat persoane infectate. De atunci, SIDA a provocat moartea a peste 20 de milioane de oameni din toată lumea.
Această boală este provocată de HIV (virusul imunodeficienţei umane). Virusul atacă exact celulele care protejează corpul împotriva infecţiilor. Pe măsură ce numărul acestor celule scade, organismul persoanelor infectate cu HIV (seropozitive) nu mai poate face faţă bolilor (pneumonie, tuberculoză, meningită). Atunci când organismul unei persoane HIV ajunge în acest stadiu şi nu se mai poate apăra împotriva infecţiilor, se consideră că acea persoană suferă de Sindromul Imunodeficienţei Dobândite, adică SIDA.
SIDA a fost declarată ca boală de sine stătătoare cu aspect de pandemie la 1 decembrie 1981. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat numărul deceselor datorate urmărilor acestei boli ca fiind de 1,8 milioane (1,6 – 2,1 milioane) în anul 2009, numărul celor infectaţi pe plan mondial fiind de 33,3 milioane (31,4 – 35,3 milioane), anual infectându-se alte 2,6 milioane (2,3 – 2,8 milioane) de persoane. Pe plan mondial numărul persoanelor infectate cu HIV se apreciază ca fiind de 1% în grupa de vârstă 15-45 de ani. În unele ţări din Africa, se apreciază că numărul celor infectaţi cu acest virus, în această grupă de vârstă, ajunge până la 20% (şi chiar mai mare în unele regiuni).
Medici şi cercetători din întreaga lume fac eforturi uriaşe pentru a descoperi un tratament eficient împotriva HIV. S-au descoperit medicamente care încetinesc multiplicarea virusului în organism, prelungind viaţa persoanelor HIV şi ajutându-le să trăiască normal. În prezent însă, nu există nici un vaccin care să protejeze organismul împotriva infecţiei cu HIV şi nici un tratament care să vindece SIDA.
Ziua de 1 decembrie a fost declarată în 1988 de OMS ca zi internaţională de luptă anti SIDA.
Astăzi, la nivel mondial, epidemia de SIDA a fost oprită şi răspândirea HIV este redusă. În ultimii 10 ani, infecţiile cu HIV au scăzut cu aproape 20%, decesele cauzate de SIDA au scăzut cu 20% în ultimii 5 ani, iar numărul persoanelor care trăiesc cu HIV este stabilizat.
În ultimii 20 de ani, România a depus eforturi deosebite pentru a opri răspândirea infecţiei cu HIV. Ca urmare, mai mult de 10.000 de pacienţi sunt actualmente în viaţă. Dintre aceştia, la sfârşitul anului 2010, un număr de 8.916 pacienţi erau în evidenţă activă, mai mult de 7.200 aflându-se efectiv în tratament. Datorită eforturilor de prevenire, noile infecţii cu HIV în rândul populaţiilor vulnerabile (consumatori de droguri injectabile, persoanecare practică sexul comercial) sunt scăzute.

Aducem mulţumiri UNAIDS, Reprezentanţei UNICEF în România, precum şi Centrului Român HIV/SIDA din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ (Bucureşti) pentru consultanţa documentară acordată la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Data de aparitie: 2011-06-08

30_ani_HIV_SIDA_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search