Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi Cercul de Istorie Contemporană Românească, în parteneriat cu Romfilatelia, Agerpres, Monitorul Oficial, Biblioteca Naţională şi Biblioteca Metropolitană au celebrat, luni, 9 decembrie 2019, 30 de ani de libertate de la evenimentele care au avut loc în decembrie 1989, eveniment inaugurat în Holul de Marmură al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, iar cei prezenți au participat la vernisarea expoziţiei „Copiii noştri vor fi liberi„.
Având în vedere că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la căderea regimului comunist din România, dar şi din celelalte state din spațiul central şi est European, expoziţia și-a propus să aducă în atenţia tinerilor evenimentul care a schimbat cursul istoriei naţionale şi care a deschis calea spre libertate şi democraţie.
În cadrul evenimentului, a luat cuvântul Conf. Dr. Florentina Niţu, Decan al Facultăţii de Istorie, adresându-se zecilor de studenţi prezenţi la vernisaj și a salutat faptul că iniţiativa organizării evenimentului a aparţinut studenţilor, adăugând că astfel de momente reprezintă o datorie civică de „a atrage atenţia asupra fragilităţii democraţiei”, asupra importanţei spiritului civic şi implicării.
De asemenea, Doamna Cristina Popescu, Director al Romfilatelia, a prezentat, în cadrul evenimentului, panoul realizat special pentru acest moment, la împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, dar şi o serie de timbre de după decembrie 1989, cu imagini ale unor momente importante din timpul Revoluţiei sau monumente dedicate eroilor care s-au jertfit pentru libertate. A lansat, de asemenea, celor prezenţi, invitaţia de a vizita spaţiul expoziţional al Romfilatelia, inclusiv secţiunea în care se află timbre emise de România înainte de 1989, cele dedicate în mod special ideologiei comuniste : „Veţi putea vedea – nu neapărat admira – selecţia care se făcea pentru imaginile dedicate perioadei de colectivizare sau cravatei de pionier”.
Doamna Claudia Nicolae, Directorul Agenţiei Naţionale de Presă, a afirmat, în discursul său, că „orice abordare, oricât de elaborată ar fi ea, nu poate cuprinde gama largă de semnificaţii, de trăiri, de emoţii generată de Revoluţia din 1989”.
Prof. Andrei Sora a remarcat că spaţiul care găzduieşte expoziţia se află la doar câteva sute de metri de locul în care, în urmă cu 30 de ani, zeci de oameni îşi sacrificau viaţa pentru libertate.
La eveniment a fost prezent şi domnul Octavian Fărcăşanu, participant la Revoluţie, tatăl unuia dintre protagoniştii unei imagini simbol pentru Revoluţia română. În fotografia respectivă, redată şi pe afişul expoziţiei, au fost surprinşi doi tineri, unul dintre ei ţinând în mâini o pancartă cu mesajul „Copiii noştri vor fi liberi„. Domnul Octavian Fărcăşanu a precizat că, în prezent, fiul său trăieşte în Statele Unite.
Încă o dată, Romfilatelia a demonstrat că prin filatelie se pot transmite cu ușurință și rapiditate mesaje pline de simboluri, care ajung la public într-o manieră creativă și mereu originală, timbrul fiind un excelent mijloc de informare în masă, de educare și promovare în întreaga lume.