Marți, 19 mai 2015, Banca Națională a României a găzduit un eveniment special, dedicat aniversării a 145 de ani de existență a Monetăriei Statului, instituție de prestigiu a statului român.
Sala Mitiță Constantinescu, un nume cu rezonanță în istoria monedei naționale, a reunit membri din conducerea Băncii Naționale a României, Băncii Naționale a Moldovei și Monetăriei Statului, precum și oaspeți de seamă din viața economică, diplomatică, culturală și religioasă a societății românești.
Prin specificul activității sale, Romfilatelia s-a alăturat acestei frumoase aniversări a monedei naționale și a instituției emitente, timbrul înscriind în patrimoniul filatelic un proiect deosebit. Asemenea monedei, marca poștală este purtătoare de istorie și cultură, reunind sensuri și mesaje în imagini simbol.
Evenimentul a debutat cu alocuțiunea domnului Mugur Isărescu, guvernatorul
Băncii Naționale a României, care a prezentat auditoriului istoria „Monetăriei vechi”, de până la 1935, fiind urmată de discursul domnului Octavian Schen, directorul general
al Monetăriei Statului, care a redat pe scurt publicului istoria acestei instituții, începând cu 1935, an ce a marcat reînființarea și relocarea Monetăriei Statului, și până în prezent.
Guvernatorul Băncii Naționale a României a susținut continuarea parteneriatului dintre Monetăria Statului și instituția emitentă a timbrelor, remarcând laudativ calitatea acestor produse: „Produsele comune, filatelice și numismatice, din această colaborare sunt de mare succes”.
Doamna Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a vorbit despre colaborarea de succes dintre instituția emitentă a timbrului și cea a monedei naționale, parteneriat ce s-a materializat de-a lungul timpului în proiecte filatelice valoroase, apreciate atât de colecționarii din țară și din străinătate, cât și de organismele internaționale acreditate în domeniu.
„La moment aniversar, timbrul se alătură manifestărilor dedicate aniversării Monetăriei Statului, locul de unde își începe îndelungata călătorie moneda, sărbătorind, printr-o emisiune filatelică specială, aproape un secol și jumătate de existență a acestei instituții.
Intitulată 145 de ani de la inaugurarea Monetăriei Statului, emisiunea de timbre este alcătuită din 2 valori, un timbru și o coliță dantelată, care ilustrează în imagini elemente ce definesc istoria instituției Monetăriei: prima clădire a Monetăriei Statului din 1870, reversul primei monede de 1 leu, emisă de Monetărie în același an, prima monedă de 20 de lei din aur și efigia Regelui Carol I, în prezența acestuia fiind inaugurată Monetăria Statului.”, a declarat Cristina Popescu.
Directorul general al Romfilatelia a continuat cu prezentarea unui produs filatelic unic, realizat în premieră națională, colița de argint cu timbru aurit, al cărei perfor a fost executat pentru prima dată în metal prețios, transformând acest produs într-o ofertă culturală valoroasă, de înaltă ținută.
Pe ecranele din sală, publicul a putut viziona, în format electronic, elementele emisiunii filatelice aniversare, precum și pe cele speciale, create în exclusivitate – colița de argint cu timbru aurit și albumul filatelic cu set de trei medalii, realizate din tombac cu aurire selectivă, întregul proiect primind numeroase aprecieri.
„Cele două simboluri, timbrul și moneda, se alătură unul celuilalt și se completează întotdeauna, nu numai pentru cei care doresc să le adauge colecțiilor lor, ci și pentru cei care doresc să le ofere celor dragi.”, a mărturisit Cristina Popescu.
La finalul momentului, domnul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a marcat și datat acest proiect aniversar cu tradiționala ștampilă filatelică prima zi a emisiunii.
Ulterior, publicul a fost invitat să vizioneze expoziția de produse numismate și filatelice din holul Băncii Naționale a României, evenimentul încheindu-se cu un moment artistic de excepție, concertul Corului Madrigal.