Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Animale Inteligente

Romfilatelia a inclus în tematica filatelică o nouă emisiune care să atenționeze asupra obligației de protejare a mediului înconjurător în care viețuiesc specii de animale cu inteligență nativă vizibilă. Emisiunea cu titlul generic „Animale inteligente”, alcătuită din patru mărci poștale, patru minicoli, un plic prima zi și o mapă filatelică specială pentru coleționari, va intra în circulație miercuri, 6 iulie a.c.

În cadrul timbrelor emisiunii sunt ilustrate următoarele specii: cimpanzeul, delfinul, elefantul și papagalul. Pe plicul prima zi este redată imaginea unui leu de mare.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 Lei este redat papagalul, deseori preferat ca animal de companie pentru inteligență, datorită căreia înțelege și se adaptează mediului înconjurător, dobândind noi abilități. Cea mai apreciată rămâne capacitatea de a memora și reproduce vorbirea umană, datorită abilităților cognitive dezvoltate, unele specii ajungând să rețină sute de cuvinte și chiar să le asocieze cu obiectele pe care papagalul le recunoaște distinct, fiind capabil să înțeleagă concepte ca formă, număr și culoare.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 Lei este ilustrat cimpanzeul, care își dovedește inteligența prin capacitatea de comunicare și înțelegere, fiind capabil să învețe limbajul semnelor, dar și folosirea mai multor instrumente, întrecând la îndemânare orice alt animal de pe planetă. Folosește limbajul corpului, expresiile faciale, aplaudă și sărută pentru a comunica în cadrul comunității. Considerat cel mai zgomotos animal sălbatic, are un sistem sofisticat de sunete pentru comunicare. Cea mai apropiată rudă a omului, cimpanzeul rămâne în atenția cercetătorilor pentru a i se evalua mai bine inteligența, comportamentul și acțiunile.

Delfinul, reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, îndeplinește sarcini dificile, învață din experiență și transmite cunoștințele celorlalți indivizi din grup. Este foarte sociabil și are un sistem de comunicare complex bazat pe sunetele sale caracteristice. Delfinii se adresează unul altuia prin sunete diferite, pentru identificarea fiecăruia, cu un cod propriu distinctiv. Jocul social, cooperarea reciprocă, îngrijirea descendenților celorlalți și transmiterea strategiilor de vânătoare au fost văzute ca semne ale unui comportament complex.

Elefantul, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 16,00 Lei, trăiește în turme, cu un mod de organizare matriarhal. Elefanții comunică unul cu altul și se pot identifica de la trei kilometri distanță. Numărul mare de sinapse din cortexul cerebral îi permite elefantului să înțeleagă limbajul non-verbal, dar una dintre remarcabilele expresii ale inteligenței acestuia se regăsește în capacitatea sa de a aborda noile provocări și de a se adapta, reușind o schimbare radicală de comportament pentru a face față situațiilor adverse. Memoria specifică se datorează unui hipocamp mare și complex, a cărui funcție principală este asociată cu prelucrarea anumitor tipuri de memorie, în principal a celor spațiale.

Leul de mare, redat pe plicul „prima zi” a emisiunii, este un animal cu multe abilități și foarte inteligent, jucăuș, receptiv și având abilitatea de a învăța trucuri. Este bine cunoscut pentru spectacolele cu dresori, dar a fost antrenat și pentru diverse activități acvatice. În timpul vânătorii se poate alia cu delfini sau păsări când întâlnesc bancuri de pești, iar în zonele unde se găsește somon, în special la gurile râurilor, leii de mare își pândesc prada. Numele său provine de la răcnetul masculului pentru protejarea teritoriului.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search