Tratatul Alianței Nord-Atlantice a fost semnat la Washinton pe data de 4 aprilie 1949, punându-se astfel bazele unei Alianțe de 12 națiuni independente, în scopul apărării reciproce. Alte patru țări europene au aderat la acest tratat între anii 1952 și 1982. La data de 12 martie 1999, Republica Cehă, Ungaria și Polonia au fost binevenite în Alianță, care numără în prezent 19 membri.
Rolul fundamental al NATO este de a proteja securitatea și integritatea statelor membre, prin mijloace politice și militare în concordonanță cu Tratatul Alianței și cu principiile Cartei Națiunilor Unite. Fiind formată pe principiul respectării democrației, libertății și legii, Alianța promovează parteneriatul și colaborarea țărilor din zona euro-atlantică, pe baza încrederii reciproce de a acționa împreună. NATO reprezintă una dintre principalele organizații de care depinde stabilitatea zonei euro-atlantice și un forum esențial pentru consultații transatlantice ce afectează interesele securității țărilor membre.
După ample reforme interne și externe, Alianța a devenit garantul păcii și securității în zona euro-atlantică.
În 1991, România a devenit membru partener al Organizației iar în noiembrie 2002, a fost invitată, alături de alte șase state, să devină membru cu drepturi depline.
Aderarea la NATO reprezintă pentru România o garanție solidă a apărării și securității de care s-au bucurat toți membri Alianței timp de 55 de ani. Această garanție este foarte importantă pentru dezvoltarea economică și democratică a României în noul climat geopolitic.
Pentru a marca acest eveniment deosebit, S.C. Romfilatelia S.A. pune în circulație o marcă poștală intitulată 2004 – ROMÂNIA MEMBRU NATO. Timbrul înfățișează steagurile naționale ale statelor membre și monumentul din fața Cartierului General al NATO din Bruxelles.
Cercul reprezintă unitatea și cooperarea dintre statele membre ale Alianței iar roza vânturilor simbolizează direcția comună spre pace urmată de acestea.
Data de aparitie: 2004-03-24