Cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, Romfilatelia introduce în circuitul poştal şi filatelic emisiunea de mărci poştale 135 de ani de relaţii diplomatice România – Statele Unite ale Americii. România şi Statele Unite au pus bazele relaţiei bilaterale într-o perioadă în care ambele se aflau într-un amplu proces de modernizare a valorilor, sub conducerea a două personalităţi remarcabile, Principele Carol I de Hohenzollern – Sigmaringen şi Rutheford B. Hayes (al 19-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii), reprezentaţi împreună pe timbrul emisiunii.
Regele Carol I s-a născut la 20 aprilie 1839 la Sigmaringen, fiind ales Domn al Principatelor Unite la 20 aprilie 1866. Este fondatorul dinastiei regale române şi supranumit Întemeietorul pentru contribuţia sa la constituirea unor instituţii publice, legi şi tradiţii publice (cum ar fi instituirea datei de 10 mai ca sărbătoare naţională). În cursul domniei sale, în anul 1878, România şi-a obţinut independenţa de stat, iar Dobrogea a devenit parte a teritoriului naţional. În 1881 România a devenit Regat, câştigându-şi locul în rândul naţiunilor europene.
Născut la 4 octombrie, 1822, în Ohio, Rutherford B. Hayes a fost ales al 19-lea preşedinte al Statelor Unite în 1877. Fiind absolvent al Facultăţii de Drept Harvard, înainte de a deveni preşedinte, a servit în diferite posturi în sistemul militar şi de justiţie al Statelor Unite. A îndeplinit funcţia de guvernator al statului Ohio şi a fost membru al Congresului american. Hayes a fost primul preşedinte care a depus jurământul la Casa Albă şi în timpul mandatului său s-a încheiat etapa istorică denumită Reconstrucţia – o perioadă de reunificare a statelor americane trecute prin tumultul Războiului Civil.
România, o ţară care îşi câştigase independenţa, a găsit un fond comun de colaborare cu o ţară a cărei independenţă era câştigată de mai bine de un secol şi care încheia un proces de consolidare a valorilor moderne de guvernare.
România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii la nivel de agenţie diplomatică la 14 iunie 1880. La 18 noiembrie 1880, la Washington, în faţa preşedintelui Rutherford B. Hayes, a fost notificată dobândirea independenţei României de către trimisul special al Principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu. Aceasta a fost, de fapt, prima misiune diplomatică a unui român în S.U.A., rezultând în recunoaşterea independenţei României la 20 noiembrie 1880. Colonelul Voinescu a devenit astfel primul diplomat român primit oficial la Casa Albă.
De atunci, cu excepţia unei scurte întreruperi a relaţiilor la începutul anilor ‘40, relaţia dintre cele două ţări s-a dezvoltat pe toate planurile relevante. În prezent, relaţia bilaterală este stimulată de interesul pentru promovarea valorilor democratice comune, aprofundarea dialogului politic şi a cooperării în domeniile prioritare, de voinţa comună de a răspunde eficient riscurilor şi provocărilor de securitate, precum şi de dorinţa consolidării legăturilor transatlantice.
Caracterul privilegiat al relaţiilor dintre România şi S.U.A. şi ritmul dinamic, în creştere, al Parteneriatului Strategic sunt ilustrate de dialogul politic consecvent şi de substanţă, inclusiv la nivel înalt, derulat atât la nivelul reprezentanţilor Administraţiei, cât şi al Congresului, la Bucureşti şi Washington D.C.
13 septembrie 2011 marcheză adoptarea la nivelul cel mai înalt a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, un document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic şi stabileşte priorităţile din anumite domenii de cooperare: politic, militar şi de securitate, economic, ştiinţific şi tehnologic, de cercetare, educaţional, cultural şi relaţii interumane.
Anul 2015 marcheză 135 de ani de la iniţierea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, confirmând cel mai cuprinzător parteneriat al României din prezent. Acest parteneriat este aşezat la temelia viitoarelor progrese comune pe palierul politico-militar şi de securitate, economic, precum şi în ceea ce priveşte educaţia, ştiinţa, cultura, inovaţia şi contactele inter-umane, toate acestea fiind o prioritate pe agenda bilaterală.
Vinietele minicolii de 7 timbre ilustrează imaginile de avers şi revers a 2 monede de colecţie emise de ţara noastră şi de S.U.A., astfel: imaginea unei monede din anul 1880, cu valoarea de 5 lei ilustrând pe avers efigia Domnitorul Carol şi pe revers stema României împreună cu o monedă de colecţie emisă de S.U.A., cu valoarea de 1 $, ilustrând imaginea celui de-al 19-lea Preşedinte Rutherford B. Hayes şi anii săi de mandat, iar pe revers imaginea Statuii Libertăţii.
Romfilatelia mulţumeşte Ministerului Afacerilor Externe pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Data de aparitie: 2015-11-16