Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

EMISIUNE COMUNĂ ROMÂNIA – BELGIA. 10 ani de la moartea lui Idel Ianchelevici

1657Idel lanchelevici s-a născut în 1909, la Leova, un mic orășel din Basarabia. A urmat cursurile liceale în Chișinău, iar în 1928 s-a stabilit în Belgia, pentru a se dedica pasiunii sale pentru sculptură și desen.

În 1933, a primit primul său premiu pentru artă statuară. În următoarea perioadă, a participat la proiectul pavilionului românesc la Expoziția Internațională Universală de la Bruxelles din anul 1935. A organizat expoziții personale la Bruxelles, Tel Aviv, Paris, Amsterdam etc. În 1950, s-a mutat în Franța, unde a rămas până la moartea sa, în 1994, la vârsta de 86 de ani.

Opere importante create de lanchelevici se află în locuri publice din Belgia, Israel și Congo. Lucrările sale pot fi admirate în numeroase muzee și colecții particulare din toată lumea. Ca un plus de recunoaștere a talentului său, alături de muzeul din Olanda, inaugurat în mai 1987, alte două instituții similare sunt dedicate artistului de origine română, în Belgia și în Franța.

În anul 20O4, când se împlinesc 10 ani de la moartea sculptorului belgian Idel lanchelevici, Romfilatelia, societate specializată în emiterea și comercializarea mărcilor poștale românești, pune în circulație o emisiune comună de timbre, împreună cu Poșta Belgiană.

Lansarea acestei emisiuni va avea loc în timpul desfășurării celei de-a 23-a ediție a Congresului Uniunii Poștale Universale găzduit de România.

Cele două mărci poștale reproduc două dintre cele mai cunoscute sculpturi în bronz ale artistului: “Perennis perdurat poeta” și “L’appel„.

Perennis perdurat poeta reprezintă un tânăr odihnindu-se, ca și cum ar dormi, culcat pe spatele a doi cai alăturați care îl poartă pe poet spre destinul său. Îndulcirea formelor și economia de mijloace folosite de artist introduc simbolul într-un univers aproape muzical în care sculptura se unește cu poezia. Formele alungite, pure, pierd în densitate ceea ce câștigă în ritm, liniile fine ale sculpturii ne conduc la ideea de viață spirituală și meditație.

L’appel este o sculptură de avangardă din beton și bronz, de peste patru metri înălțime, care se vrea a fi un simbol al unei umanități solide și optimiste.

Monumentul reprezintă un apel către oameni, de la un om la oameni, dar și de la om la om, pentru speranța în pacea universală.

L’appel definește într-un mod firesc opera autorului, și anume elanul omului simplu către lumina spiritului.

Opera artistică există prin forța pe care o emană, prin seriozitatea pe care o impune spectatorilor; privind-o, niciodată nu rămâi indiferent, ci, din contră, te pătrunde cu forța sa.

Idel lanchelevici, artistul de origine română, a trezit la viață piatra pentru ca apoi să o adoarmă în sculpturi al căror rafinament este rece, dar plin de sensibilitate.

Data de aparitie: 2004-09-20

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search