Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

SIMFONIA LALELELOR, PITEŞTI

,,Simfonia Lalelelor” este cea mai importantă manifestare social-culturală, artistică, sportivă şi comercială a municipiului Piteşti.

Romfilatelia dedică în această primăvară emisiunea de mărci poştale Simfonia Lalelelor, oraşului Piteşti şi manifestării sale simbol.

Tradiţia expoziţiei este lungă, iar Piteştiul a devenit asociat cu ideea de oraş al lalelelor. Prima ediţie a avut loc la începutul lunii mai, în 1978 şi a încântat locuitorii prin bogăţia de culori. ,,Simfonia Lalelelor” reprezintă a doua expoziţie dendro-floricolă ca vechime din Europa, după cea din oraşul olandez Tynaarlo.

Deşi evenimentul de anul acesta durează trei zile, aranjamentele florale sunt planificate pentru a dura cât mai mult, prin decalarea perioadelor de înflorire şi combinarea lalelelor cu alte flori de fundal, precum panseluţele sau bănuţeii. Colecţia este structurată pe principiile arhitecturii peisagistice şi urmează linii geometrice armonioase. Plantele sunt crescute şi înmulţite atât în România cât şi peste hotare, în ţări cu tradiţie în domeniu, precum Olanda, Cehia şi Polonia.

Floare nativă din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, laleaua era considerată un lux şi a fost adusă in Europa în secolul XVI din Turcia. Prezentate într-o varietate de culori, lalelele simbolizează eleganţa şi harul: laleaua galbenă reprezintă gânduri vesele şi soare; oranj simbolizează fascinaţie, căldură; albul cere iertare; roşu reprezintă iubire adevărată, romantism şi cele de culoare aproape neagră reprezintă inima unui îndrăgostit.

Pe durata evenimentului, se desfăşoară şi alte manifestări artistice şi culturale, precum: simpozioane ştiinţifice internaţionale, parada florilor, spectacole de folclor şi muzică uşoară, expoziţie de pictură şi „Crosul Lalelelor”.

Emisiunea de mărci poştale înfăţişează imaginile a patru clădiri reprezentative pentru Piteşti, din punct de vedere administrativ, istoric şi cultural, acestea fiind însoţite de feeria de culoare pe care Simfonia Lalelelor o revarsă peste oraş.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei ilustrează clădirea Primăriei Piteşti, construită în 1933 ca sediu al Administraţiei Financiare şi devenită sediul Primăriei din 1968.

Construit în stil neoromânesc, edificiul îl are drept autor pe arhitectul State Cintan (1876-1940), ce a ţinut să îmbine arheologia şi etnografia în lucrările sale, fiind foarte sensibil la tradiţiile arhitecturii locale. Astfel, holul central a fost gândit ca o curte interioară acoperită de un luminator spectaculos.

Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei reprezintă Muzeul Judeţean, fost Palat al Prefecturii judeţului Argeş, o superbă construcţie în stil neoclasic (1898-1899). Acesta adăposteşte mărturii însemnate ale istoriei oraşului şi ale Ţării Româneşti. Lângă clădirea principală, două noi şi moderne construcţii completează spaţiul muzeal.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei înfăţişează sediul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna”, construit în 1886, în stil neoclasic şi fost sediu al Primăriei Piteşti până la mutarea sa în actualul sediu în 1968. Interiorul, realizat în stilul eclectismului francez, prevăzut cu un hol spaţios şi scări monumentale, este în armonie cu piesele valoroase pe care muzeul le adăposteşte. În sălile sale sunt expuse lucrări de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi Nicolae Tonitza, atrăgând atenţia vizitatorilor asupra unor momente importante din istoria plastică românească.

Timbrul cu valoarea nominală de 16 lei ilustrează Curtea de Apel, o construcţie în stil neoclasic de la 1914. Arhitecţii Eracle Lăzărescu şi Arghir Culina au proiectat o construcţie monumentală, în care lumina se transformă într-un veritabil element al creaţiei şi este invitată să anime spaţiul prin luminatorul holului central.

 

Romfilatelia mulţumeşte reprezentanţilor Primăriei Municipiului Piteşti pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search