Romfilatelia – O lume intr-un timbru http://romfilatelia.ro O lume intr-un timbru Sat, 20 Jan 2018 03:51:03 +0000 ro-RO hourly 1 https://romfilatelia.ro/wp-content/uploads/2015/09/rom12X_03-53x53.jpg Romfilatelia – O lume intr-un timbru http://romfilatelia.ro 32 32 ROMFILATELIA A LANSAT UN ÎNTREG POȘTAL DEDICAT CRITICULUI DE ARTĂ MIRCEA MARTIN http://romfilatelia.ro/ro/romfilatelia-a-lansat-un-intreg-postal-dedicat-criticului-de-arta-mircea-martin/ Fri, 19 Jan 2018 18:48:07 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016908 Continuăm și în acest an tradiția de a celebra mari personalități ale vieții culturale, români care și-au câștigat un loc în paginile cărților de istorie. În acest sens, joi, 18 ianuarie 2018, Muzeul Național al Literaturii Române a găzduit un nou eveniment din seria Oameni, fapte și valori, în cadrul căruia Romfilatelia a prezentat un întreg poștal dedicat criticului literar Mircea Martin.

Printre participanții la acest eveniment s-au numărat acad. Eugen Simion, Acad. Maya Simionescu, prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, prof. dr. Lucian Chișu, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” ș.a.

Conf. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, a fost gazda evenimentului de lansare a întregului poștal dedicat criticului de artă și a deschis evenimentul felicitând invitatul de onoare.

Au luat cuvântul acad. Eugen Simion și prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, care au salutat efortul criticului literar Mircea Martin de a păstra identitatea națională într-o lume a globalizării și l-au felicitat pe acesta pentru întreaga activitate.

În continuare, doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, a subliniat importanța oamenilor de litere, a scriitorilor, a criticilor literari și a oamenilor de știință, care au fost si vor continua să fie aduși în atenția publicului pentru realizările deosebite. Această temă este prezentă în filatelie de foarte mult timp și se dorește o continuitate a emisiunilor filatelice de acest gen, care să promoveze valoroasele personalități contemporane.

Prof. univ. dr. Mircea Martin s-a declarat onorat de inițiativa Romfilatelia și a mulțumit întregii echipe. Domnia Sa a amintit despre evenimentele anterioare din seria Oameni, fapte și valori, fiind bucuros să descopere că unui număr mare de personalități, unele chiar prezente pentru a-l susține, le-au fost dedicate întreguri poștale.

Prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române din anul 2014, o personalitate distinsă a culturii contemporane, este unul dintre intelectualii care au contribuit la dezvoltarea și promovarea literaturii, reușind să consolideze locul României pe harta culturală a lumii.

În încheierea evenimentului, invitații au fost poftiți să semneze panoul filatelic dedicat prof. univ. dr. Mircea Martin.

Mulțumim organizatorilor, cât și invitaților, pentru reușitul eveniment și dorim să vă asigurăm pe această cale că vom continua activitățile Romfilatelia menite să marcheze personalități și sperăm că veți fi alături de noi în continuare, pe parcursul unui an cu o deosebită semnificație istorică.

Romfilatelia, prin conceptul Oameni, fapte și valori, a introdus în circulație o serie de întreguri poștale dedicate unor personalităţi de excepţie care s-au remarcat prin talent, inteligenţă şi dedicare, excelând în domenii precum artă, medicină, filosofie, istorie etc. Aceşti reprezentanţi de valoare sunt creatori şi păstrători ai geniului românesc.

]]>
BRĂILA, 650 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ http://romfilatelia.ro/ro/braila-650-de-ani-de-atestare-documentara-2/ Thu, 18 Jan 2018 21:09:41 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016897 Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poștale Brăila, 650 de ani de atestare documentară, alcătuită
din cinci timbre care ilustrează obiective reprezentative
ale orașului de la Dunăre.

În 2018 se împlinesc 650 de ani de la prima atestare documentară a târgului medieval Brăila (20 ianuarie 1368). Până la cucerirea otomană din 1538, orașul a fost un centru comercial și meșteșugăresc foarte important al Ţării Românești. Turcii au construit o cetate și au inclus Brăila în sistemul de apărare al Dunării. În 1828, noii cuceritori ruși au demolat cetatea și au întocmit un plan urbanistic modern. Urbea avea un parfum special, prin clădirile sale publice sau particulare, ori prin lăcașurile de cult, fiind loc de convieţuire pașnică între mai multe religii și culturi.

Brăilenii se mândresc cu bogata istorie locală, fiindu-le
foarte greu să facă o ierarhie a obiectivelor care dau identitate orașului. Călător fiind, poţi vizita Ceasul baroc din centrul istoric, Catedrala „Nașterea Domnului”, Fântâna cinetică, Teatrul „Maria Filotti” sau Casa memorială „Panait Istrati”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrat Ceasul baroc din centrul istoric al Brăilei, monument remarcabil, realizat în anul 1909 de Carol Sakar. A fost construit din metal turnat și sudat, fiind o piesă râvnită în acele timpuri pentru decorarea parcurilor. La baza ceasului au fost așezate o inscripţie pe plăci de metal
cu textul „Carol Sakar; Praga-Karkin; Bohemia-Austria”, precum și o corabie pictată, simbol al Dunării care mărginește orașul.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este ilustrată Catedrala „Nașterea Domnului”. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost așezată la 16 aprilie 1990, în a doua zi a Praznicului Învierii. Catedrala este construită după un plan bizantin în cruce cu braţe inegale, cu două coruri. Edificiul, cu o lungime de 42 de metri și o înălţime de 50 de metri la turla mare, este înzestrat cu cinci clopote acţionate electric și domină zona de miazăzi a orașului. Biserica preia elemente din arhitectura tradiţională, pe care o adaptează normelor de construcţie actuale.

Fântâna cinetică este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei. Situată în apropierea Palatului Administrativ, opera aparţine remarcabilului artist Constantin Lucaci, comparat adesea cu Brâncuși, apreciat în special pentru sculpturile sale în oţel. Monumentul înfăţișează două palme care se mișcă și se unesc apoi într-un căuș. Fântâna mobilă din oţel inoxidabil, perfect polizat, a fost turnată la Uzina Progresul Brăila, fiind inaugurată în anul 1989.

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, o instituţie de tradiţie
a culturii românești, construit în jurul anului 1850, este prezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Este un monument de arhitectură remarcabil, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul naţional. Edificiul cuprinde săli de spectacol, sala de conferinţe, foaiere etc. În 1969, teatrul a primit numele marii actriţe Maria Filotti. Instituţia găzduiește festivalul internaţional „Zile și Nopţi de Teatru European”, precum și concursul internaţional de canto „Hariclea Darclée”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei este reprodusă imaginea Casei memoriale „Panait Istrati”, care face parte din patrimoniul Muzeului Brăilei „Carol I”. Imobilul, construit în stil neo românesc la începutul secolului al XX-lea, a aparţinut Grădinii Publice a orașului. Casa nu a fost vreodată reședinţă
a lui Panait Istrati. În 1984, cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, aici s-a organizat o expoziţie memorială, iar în anii următori au fost achiziţionate alte manuscrise și obiecte personale.

Romfilatelia mulţumește Primăriei municipiului Brăila, Muzeului Brăilei „Carol I” și Asociaţiei Filatelice „Dunărea Brăila” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale, precum și fotografului George Avanu.

]]>
Brăila, 650 de ani de atestare documentară http://romfilatelia.ro/ro/braila-650-de-ani-de-atestare-documentara/ Thu, 18 Jan 2018 21:01:53 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016882 Pășim în anul Centenarului Marii Uniri cu prima emisiune filatelică dedicată unui oraș din România. Brăila, orașul cu una dintre cele mai timpurii atestări documentare, este al treilea oraș ca vechime al țării, după Câmpulung și Curtea de Argeș. Scriitorul Panait Istrati spunea despre Brăila că, în urma Războiului de Independență din 1877, a devenit cel mai important oraș-port al Dunării,  care în perioada respectivă „înota” în aur, locuitorii bucurându-se de prosperitate.

 Brăilenii se mândresc cu bogata istorie locală, fiindu-le foarte greu să facă o ierarhie a obiectivelor care dau identitate orașului. Călător fiind, poţi admira Ceasul baroc din centrul istoric, Catedrala „Nașterea Domnului”, Fântâna cinetică, Teatrul „Maria Filotti” sau Casa memorială „Panait Istrati”.

 Romfilatelia vă invită să descoperiți cele mai importante obiective ale orașului de la Dunăre, prin intermediul emisiunii de mărci poștale Brăila, 650 ani de atestare documentară. Noua emisiune va fi disponibilă începând de vineri, 19 ianuarie 2018, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrat Ceasul baroc din centrul istoric al Brăilei, monument remarcabil, realizat în anul 1909 de Carol Sakar. A fost construit din metal turnat și sudat, fiind o piesă râvnită în acele timpuri pentru decorarea parcurilor. La baza ceasului au fost așezate o inscripţie pe plăci de metal cu textul „Carol Sakar; Praga-Karkin; Bohemia-Austria”, precum și o corabie pictată, simbol al Dunării care mărginește orașul.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este ilustrată Catedrala „Nașterea Domnului”. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost așezată la 16 aprilie 1990, în a doua zi a Praznicului Învierii. Catedrala este construită după un plan bizantin în cruce cu braţe inegale, cu două coruri. Edificiul, cu o lungime de 42 de metri și o înălţime de 50 de metri la turla mare, este înzestrat cu cinci clopote acţionate electric și domină zona de miazăzi a orașului. Biserica preia elemente din arhitectura tradiţională, pe care o adaptează normelor de construcţie actuale.

Fântâna cinetică ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 4 lei. Este situată în apropierea Palatului Administrativ, fiind opera remarcabilului artist Constantin Lucaci, comparat adesea cu Brâncuși, apreciat în special pentru sculpturile sale în oţel. Monumentul înfăţișează două palme care se mișcă și se unesc apoi într-un căuș. Fântâna mobilă din oţel inoxidabil, perfect polizat, a fost turnată la Uzina Progresul Brăila, fiind inaugurată în anul 1989.

 Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, o instituţie de tradiţie a culturii românești, construit în jurul anului 1850, ilustrează  timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Este un monument de arhitectură remarcabil, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul naţional. Edificiul cuprinde săli de spectacol, sala de conferinţe, foaiere etc. În 1969, teatrul a primit numele marii actriţe Maria Filotti. Instituţia găzduiește festivalul internaţional „Zile și Nopţi de Teatru European”, precum și concursul internaţional de canto „Hariclea Darclée”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei este ilustrată Casa memorială „Panait Istrati”, care face parte din patrimoniul Muzeului Brăilei „Carol I”. Imobilul, construit în stil neo românesc la începutul secolului al XX-lea, a aparţinut Grădinii Publice a orașului. Casa nu a fost vreodată reședinţă a lui Panait Istrati. În 1984, cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, aici s-a organizat o expoziţie memorială, iar în anii următori au fost achiziţionate alte manuscrise și obiecte personale.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un set de 2 plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre+1 vinietă și blocul special de 5 timbre diferite (în album filatelic), iar ștampila prima zi a emisiunii se găsește în incinta Oficiului Poștal 1 Brăila, Str. Str. Danubiului nr. 8.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 283 de exemplare și este echipat cu blocul emisiunii (conținând cinci timbre dantelate cu manșetă ilustrată), precum și setul de plicuri „prima zi” având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 283.

Romfilatelia mulţumeşte Primăriei municipiului Brăila, Muzeului Brăilei „Carol I”, Asociaţiei Filatelice „Dunărea Brăila” şi fotografului George Avanu pentru sprijinul documentar şi fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

roxana.herascu@romfilatelia.ro

]]>
ROMFILATELIA SĂRBĂTOREȘTE ZIUA CULTURII NAȚIONALE http://romfilatelia.ro/ro/romfilatelia-sarbatoreste-ziua-culturii-nationale/ Tue, 16 Jan 2018 18:10:48 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016845 Educaţiunea e cultura caracterului, cultura e educaţiunea minţii”, spunea Mihai Eminescu. În fiecare an, pe 15 ianuarie, în ziua aniversării marelui poet, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, iar anul acesta ne-am bucurat de valorile României, alături de unele dintre cele mai importante instituții culturale.

Muzeul Național al Literaturii Române, alături de partenerii săi, dintre care amintim Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului București, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Romfilatelia ș.a., a organizat în acest an Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect, ediția I. Evenimentul a marcat deschiderea Expoziției Mihai Eminescu, reper al spiritualității românești (Biblioteca Academiei Române), Expoziției de Carte Bibliofilă (Muzeul Național al Literaturii Române) și Expoziției de Carte-Obiect (Muzeul Național al Literaturii Române).

În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, Sala de spectacole „Iosif Naghiu” a devenit pentru câteva ore centrul cultural al Bucureștiului, găzduind decernarea premiilor oferite participanților la cele două Expoziții. Tema aleasă pentru prima ediție a Bienalei a fost Unitate și a fost menită să aducă în atenția publicului valorile culturale naționale, prin intermediul unui discurs inter și multidisciplinar.

Un juriu format din specialiști în artă plastică, artiști și scriitori a făcut o selecție a celor mai bune lucrări expuse, câștigătorii fiind recompensați cu premii speciale.

Premiul din partea Romfilatelia a fost oferit de doamna Cristina Popescu, Director General, artistei Magdalena Voiculeț, pentru lucrările inedite.

La eveniment au fost invitate numeroase personalități ale artei și culturii românești, dintre care: Dr. Mircia Dumitrescu (artist vizual), m.c. al Academiei Române; dl. Pavel Șușară (critic de artă); doamna Gabriela Dumitrescu (curator); doamna Monica Vasinca (curator), doamna Mirela Trăistaru (curator) și alții.

Mulțumim domnului conf. univ. dr. Ioan Cristescu, Director al Muzeului Național al Literaturii Române, pentru invitație și felicităm artiștii care au expus lucrări deosebite, oameni care ne reamintesc în mod constant faptul că România este o țară în care arta și cultura reprezintă un adevărat simbol al civilizației.

 

]]>
PREȘEDINTELE COMITETULUI OLIMPIC ȘI SPORTIV ROMÂN ÎN VIZITĂ LA ROMFILATELIA http://romfilatelia.ro/ro/presedintele-comitetului-olimpic-si-sportiv-roman-in-vizita-la-romfilatelia/ Fri, 12 Jan 2018 19:30:25 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016840 Vineri, 12 ianuarie a.c., domnul Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a făcut o vizită de lucru la sediul Romfilatelia, aspectele acestei întrevederi fiind legate de emisiunea filatelică ocazionată de cea de-a XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă, care va avea loc în intervalul 9-25 februarie 2018, la Pyeongchang, Coreea de Sud. S-a discutat și despre oportunitățile de promovare și reprezentare a României cu sprijinul produselor filatelice, atât cu ocazia deplasării delegației române la Pyeongchang, cât și pe parcursul anului aniversar 2018.

Emisiunea filatelică Jocurile Olimpice de Iarnă 2018 este programată să intre în circulație în luna februarie a acestui an.

Suntem onorați de vizita domnului Mihai Covaliu, unul dintre sportivii români de succes, campion olimpic și mondial la sabie, pe care îl felicităm pentru parcursul profesional și pentru performantele deosebite, prin care s-a remarcat la cele mai importante competiții sportive din lume.

În încheierea vizitei, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a semnat în cartea de onoare a societății.

 

 

]]>
Păsări migratoare, Cocori http://romfilatelia.ro/ro/pasari-migratoare-cocori-3/ Thu, 11 Jan 2018 13:40:48 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016826 Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 256 de exemplare și este echipat cu blocul emisiunii (conținând patru timbre dantelate cu manșetă ilustrată), precum și plicul „prima zi” având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 256.

]]>
Păsări migratoare, Cocori http://romfilatelia.ro/ro/pasari-migratoare-cocori-2/ Thu, 11 Jan 2018 13:34:59 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016819

Romfilatelia revine cu o tematică îndrăgită atât de colecționari, cât și de publicul larg, prin emisiunea de mărci poștale dedicată faunei, intitulată Păsări migratoare, Cocori.

Aceste înaripate, rafinate și nobile, delicate și pretenţioase, aparţin familiei Gruidae, ordinul Gruiformes. Familia cocorilor cuprinde 15 specii, răspândite pe aproape toate continentele, cu excepţia Americii de Sud și Antarcticii. Sunt păsări diurne, majoritatea speciilor preferând mlaștinile vaste și câmpiile umede înierbate, în timp ce altele preferă habitate uscate, cuibărind chiar în zone deșertice, dacă în apropiere există și o sursă de apă. Hrana consumată este foarte diversificată, fiind atât de origine vegetală (muguri, seminţe, diferite fructe), cât și nevertebrate (moluște, crustacee, insecte) și chiar vertebrate de talie mică (pești, șopârle, șerpi, rozătoare).

Cocorii sunt renumiţi pentru mișcările fascinante și graţioase, asemeni unui balet. Dansul lor, cu rol de socializare și ritual nupţial, este însoţit de vocalizări specifice, de mișcări ample ale aripilor, precum și de sărituri de pe un picior pe altul.

Multe dintre speciile de cocori sunt migratoare, iar distrugerea permanentă a mediului, care duce la restrângerea florei și faunei, diminuează șansele de supravieţuire ale acestor minunate păsări, nevoite să înveţe să trăiască alături de oameni.

Cocorul australian (Antigone rubicunda), numit și Brolga, reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei, populează continentul australian, în special partea de nord, unde trăiesc circa 100.000 de exemplare, populaţiile din sud fiind ameninţate cu dispariţia. Acest cocor nu migrează, însă călătorește spre centrul continentului în căutarea habitatului propice. Din punct de vedere coloristic, cocorul australian are penajul cenușiu deschis, cu o banderolă de culoare roșie-portocalie în jurul capului, precum și o barbă de culoare neagră.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei este reprezentat Cocorul japonez (Grus japonensis), numit și cocorul manciurian. A doua specie de cocori ca raritate, de asemenea pe cale de dispariţie, cu un efectiv de 2.200 exemplare, acesta este unul dintre cei mai delicaţi și frumoși cocori, care impresionează prin dansul său de împerechere, un adevărat spectacol, și prin parteneriatul pe viaţă. Penajul său este alb imaculat, iar penele secundare ale aripilor sunt negre, această culoare regăsindu-se pe gât și pe obraji. Cocorul japonez are pe cap o pată de culoare roșie, care devine roșu aprins în momentele de iritare și stres.

Cocorul mic (Anthropoides virgo), cunoscut și sub denumirea de cocorul demoiselle, este reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Ocupă regiuni întinse în mare parte din centrul Asiei și estul Europei, cu efective reduse de indivizi în India și estul central al Africii.

Populația europeană este relativ mică, având până la 25.000 de perechi cuibăritoare, majoritatea staționate în estul Europei. În România, această specie apare accidental în Delta Dunării și pe litoralul Mării Negre, de obicei în număr redus de indivizi.

Cocorul mic migrează, deplasându-se pe aceleași rute în fiecare an. Migraţia începe în august-septembrie, plecând din teritoriile de cuibărit din centrul Asiei, spre sud, în teritoriile de iernat din estul central al Africii și India. Perechile de cocori sunt monogame și se formează pe toată durata vieţii, iar dansurile nupțiale ale speciei sunt spectaculoase. Partenerii își răsucesc capul, își umflă penele codale și sar cu aripile deschise.

Timbrul cu valoarea nominală de 15 lei ilustrează Cocorul siberian (Leucogeranus leucogeranus), cunoscut și sub numele de cocorul alb. Acesta realizează una dintre cele mai lungi migraţii și este o specie critic amenințată. În acest moment, doar câteva mii de exemplare mai trăiesc în sălbăticie, împărţite în trei populaţii. Cea estică, mai numeroasă, trăiește în nord-estul Siberiei și migrează iarna în China. Populaţia centrală vieţuiește în vestul Siberiei și pleacă anual în India, iar cea vestică cuibărește, cel mai probabil, în vestul Rusiei și iernează în Iran.

Timbrul din colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 16 lei, ilustrează Cocorul negru cu coroană (Balearica pavonina), una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase păsări din lume. Habitatul său este Africa sub-sahariană, atât în vest, cât mai ales în estul continentului, unde se găsesc populaţii mai importante numeric. În vest îl găsim în Senegal, Nigeria, Gambia, iar în est în Sudan, Sudanul de Sud, Etiopia și Kenya. Este una dintre puţinele specii de cocor care cuibărește și înnoptează în copaci. Penajul său este cenușiu închis, până aproape de negru, cu pene albe pe aripi, cea mai de preţ podoabă fiind coroana înfoiată, de un galben-auriu.

 

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale și fotografului Daniel Petrescu.

]]>
Păsări migratoare Cocori http://romfilatelia.ro/ro/pasari-migratoare-cocori/ Thu, 11 Jan 2018 13:02:43 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016809 Romfilatelia vă invită și în acest an să vă bucurați de emisiunile filatelice cu tematica Faună, tematică îndrăgită deopotrivă de colecționari și de publicul larg, indiferent de vârstă sau ocupație. În 2018, primii reprezentanți ai faunei sunt Cocorii, supranumiți vestitorii înaripați ai primăverii, unele dintre cele mai maiestuoase păsări migratoare.

Romfilatelia va introduce în circulație emisiunea Păsări migratoare, Cocori, vineri, 12 ianuarie 2018, fiind disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Cocorii sunt renumiţi pentru mișcările fascinante și graţioase, asemeni unui balet. Dansul lor, cu rol de socializare și ritual nupţial, este însoţit de vocalizări specifice, de mișcări ample ale aripilor, precum și de sărituri de pe un picior pe altul.

Cocorul australian (Antigone rubicunda), numit și Brolga, reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei, populează continentul australian, în special partea de nord, unde trăiesc circa 100.000 de exemplare, populaţiile din sud fiind ameninţate cu dispariţia. Acest cocor nu migrează, însă călătorește spre centrul continentului în căutarea habitatului propice.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei este reprezentat Cocorul japonez (Grus japonensis), numit și cocorul manciurian. A doua specie de cocori ca raritate, de asemenea pe cale de dispariţie, cu un efectiv de 2.200 exemplare, acesta este unul dintre cei mai delicaţi și frumoși cocori, care impresionează prin dansul său de împerechere, un adevărat spectacol, și prin parteneriatul pe viaţă.

Cocorul mic (Anthropoides virgo), cunoscut și sub denumirea de cocorul demoiselle, este reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Ocupă regiuni întinse în mare parte din centrul Asiei și estul Europei, cu efective reduse de indivizi în India și estul central al Africii.

Timbrul cu valoarea nominală de 15 lei ilustrează Cocorul siberian (Leucogeranus leucogeranus), cunoscut și sub numele de cocorul alb. Acesta realizează una dintre cele mai lungi migraţii și este o specie critic amenințată.

Timbrul din colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 16 lei, ilustrează Cocorul negru cu coroană (Balearica pavonina), una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase păsări din lume.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi și un set de cărți poștale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre+1 vinietă, blocul de 4 timbre și coliță dantelată.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 256 de exemplare și este echipat cu blocul emisiunii (conținând patru timbre dantelate cu manșetă ilustrată), precum și plicul „prima zi” având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 256.

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale și fotografului Daniel Petrescu.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

roxana.herascu@romfilatelia.ro

]]>
Emisiune comună ROMÂNIA – SLOVACIA 25 de ani de relații diplomatice http://romfilatelia.ro/ro/emisiune-comuna-romania-slovacia-25-de-ani-de-relatii-diplomatice-2/ Wed, 03 Jan 2018 18:36:17 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016770 Romfilatelia introduce în circulație emisiunea comună de mărci poștale România-Slovacia, 25 de ani de relații diplomatice. Timbrul, cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrează Cimitirul Militar Român de la Zvolen.

Relațiile diplomatice dintre România și Republica Slovacia s-au stabilit oficial la 1 ianuarie 1993, după separarea Cehoslovaciei. Anterior, colaborarea dintre cele două state s-a realizat în cadrul relațiilor româno-cehoslovace, începând cu 30 ianuarie 1920. România și Cehoslovacia, alături de Regatul Iugoslaviei, au făcut parte din Mica Înțelegere (cunoscută și sub numele Mica Antantă), organizație politică defensivă formată în 1920. În perioada comunistă, relațiile de prietenie dintre România și Cehoslovacia au culminat cu opoziția regimului de la București față de invadarea Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia, care au înăbușit Primăvara de la Praga, în august 1968.

Solidaritatea româno-cehoslovacă s-a manifestat și în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. După eliberarea ultimelor teritorii transilvănene, la 25 octombrie 1944, armata română a continuat marșul pentru îndepărtarea trupelor naziste din Europa Centrală. Luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei s-au încheiat la 12 mai 1945, participând un efectiv de 250.000 de soldați. Trupele române au parcurs prin Cehoslovacia 400 de kilometri, au escaladat zece masive muntoase și au forțat patru cursuri mari de apă. În această operațiune au fost eliberate 1.722 localități, dintre care 31 de orașe importante. Tributul de sânge al armatei române a fost impresionant – peste 65.000 de militari morți, răniți, degerați și dispăruți.

La sfârșitul războiului, ostaşii căzuţi pe teritoriul Cehoslovaciei erau înmormântați în 633 de localități. În anul 1950, guvernele român și cehoslovac au decis să organizeze două cimitire centralizate. Soldații români căzuți în teritoriile cehe au fost depuși în Cimitirul Central din Brno, iar cei înmormântați în Slovacia au fost mutați în Cimitirul Militar din Zvolen.

Alegerea localității Zvolen pentru depunerea rămășițelor ostașilor căzuți pe teritoriul Slovaciei a avut și o semnificație comemorativă. Armata română a luptat în zonă în luna februarie 1945, iar orașul a fost eliberat cu mari sacrificii, în condițiile unei ierni aspre. Operațiunea de identificare și exhumare a eroilor români căzuți în Slovacia s-a desfășurat în perioada 15 octombrie – 20 decembrie 1951. Ulterior s-au realizat lucrări arhitectonice, iar Cimitirul Militar Central al Armatei Române din Zvolen a fost inaugurat la 27 iulie 1958.

În centrul Cimitirului Militar Românesc se află un mausoleu placat cu marmură albă, pe care este depus un sanctuar voievodal românesc. Deasupra sanctuarului este așezată o coroană sculptată în piatră, care reprezintă frunze de laur. Monumentul este impozant, având o deschidere de aproape 50 de metri. Pe latura din față a ansamblului a fost săpat în piatră, în limbile română și cehă, textul: „Glorie veșnică eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovacia de sub jugul fascist – 1944-1945”. În anul 1963, guvernul cehoslovac a declarat mausoleul monument cultural.

Cimitirul Militar Românesc este organizat în patru zone, în care sunt depuși 10.384 de eroi căzuți pentru eliberarea statului prieten. Există 494 de morminte individuale pentru ofițeri, pe care sunt menționate gradul, numele și prenumele, unitatea militară a fiecărui erou, respectiv locul unde a căzut în luptă. Restul ostașilor au fost depuși în morminte comune, în ordinea alfabetică a localităților din Slovacia unde fuseseră înmormântați în perioada războiului. Numele acestora este menționat pe o placă omagială de bronz. Ansamblul de la Zvolen este cel mai mare cimitir militar românesc din străinătate.

În prezent, Cimitirul Militar Românesc este în grija statului slovac, în baza unui acord bilateral, semnat în noiembrie 2006.

 

Romfilatelia mulțumește Ambasadei României la Bratislava, Poștei Slovace și Oficiului Național pentru Cultul Eroilor pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni comune de mărci poștale.

 

]]>
Emisiune comună ROMÂNIA – SLOVACIA 25 de ani de relații diplomatice http://romfilatelia.ro/ro/emisiune-comuna-romania-slovacia-25-de-ani-de-relatii-diplomatice/ Wed, 03 Jan 2018 12:05:09 +0000 http://romfilatelia.ro/?p=2016762

Continuând seria emisiunilor filatelice dedicate relațiilor diplomatice, Romfilatelia marchează relațiile de colaborare și prietenie dintre România și Slovacia, introducând în circulație emisiunea de mărci poștale România-Slovacia, vineri, 5 ianuarie 2018. Noua emisiune are ca temă cei 25 de ani de relații diplomatice și prezintă, pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, Cimitirul Militar Român de la Zvolen, cel mai mare cimitir militar al Armatei Române din străinătate, unde se odihnesc soldați români care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial.

Emisiunea va fi disponibilă, începând cu data de 5 ianuarie 2018, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Relațiile diplomatice dintre România și Republica Slovacia s-au stabilit oficial la 1 ianuarie 1993, după separarea Cehoslovaciei. Anterior, colaborarea dintre cele două state s-a realizat în cadrul relațiilor româno-cehoslovace, începând cu 30 ianuarie 1920. România și Cehoslovacia, alături de Regatul Iugoslaviei, au făcut parte din Mica Înțelegere (cunoscută și sub numele Mica Antantă), organizație politică defensivă formată în 1920. În perioada comunistă, relațiile de prietenie dintre România și Cehoslovacia au culminat cu opoziția regimului de la București față de invadarea Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia, care au înăbușit Primăvara de la Praga, în august 1968.

Solidaritatea româno-cehoslovacă s-a manifestat și în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. După eliberarea ultimelor teritorii transilvănene, la 25 octombrie 1944, armata română a continuat marșul pentru îndepărtarea trupelor naziste din Europa Centrală. Luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei s-au încheiat la 12 mai 1945, participând un efectiv de 250.000 de soldați. Trupele române au parcurs prin Cehoslovacia 400 de kilometri, au escaladat zece masive muntoase și au forțat patru cursuri mari de apă. În această operațiune au fost eliberate 1.722 localități, dintre care 31 de orașe importante. Tributul de sânge al armatei române a fost impresionant – peste 65.000 de militari morți, răniți, degerați și dispăruți.

La sfârșitul războiului, ostaşii căzuţi pe teritoriul Cehoslovaciei erau înmormântați în 633 de localități. În anul 1950, guvernele român și cehoslovac au decis să organizeze două cimitire centralizate. Soldații români căzuți în teritoriile cehe au fost depuși în Cimitirul Central din Brno, iar cei înmormântați în Slovacia au fost mutați în Cimitirul Militar din Zvolen.

Alegerea localității Zvolen pentru depunerea rămășițelor ostașilor căzuți pe teritoriul Slovaciei a avut și o semnificație comemorativă. Armata română a luptat în zonă în luna februarie 1945, iar orașul a fost eliberat cu mari sacrificii, în condițiile unei ierni aspre. Operațiunea de identificare și exhumare a eroilor români căzuți în Slovacia s-a desfășurat în perioada 15 octombrie – 20 decembrie 1951. Ulterior s-au realizat lucrări arhitectonice, iar Cimitirul Militar Central al Armatei Române din Zvolen a fost inaugurat la 27 iulie 1958.

În centrul Cimitirului Militar Românesc se află un mausoleu placat cu marmură albă, pe care este depus un sanctuar voievodal românesc. Deasupra sanctuarului este așezată o coroană sculptată în piatră, care reprezintă frunze de laur. Monumentul este impozant, având o deschidere de aproape 50 de metri. Pe latura din față a ansamblului a fost săpat în piatră, în limbile română și cehă, textul: „Glorie veșnică eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovacia de sub jugul fascist – 1944-1945”. În anul 1963, guvernul cehoslovac a declarat mausoleul monument cultural.

În prezent, Cimitirul Militar Românesc este în grija statului slovac, în baza unui acord bilateral, semnat în noiembrie 2006.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Romfilatelia mulțumește Ambasadei României la Bratislava, Poștei Slovace și Oficiului Național pentru Cultul Eroilor pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni comune de mărci poștale.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

roxana.herascu@romfilatelia.ro

]]>