PĂUNI

27.30 lei275.00 lei

Despre Emisiune

Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale intitulată „Păuni“, vineri, 17 mai, a.c. Tematica Păuni se înscrie în preferințele colecționarilor de mărci poștale și această nouă emisiune va completa colecțiile lor cu imaginile a patru exemplare deosebite ale speciei.

Păunii sunt numiți în mitologia indiană „vehiculele zeilor”, deoarece legenda spune că fiul lui Shiva, Karthikeya, este reprezentat zburând pe spatele unui păun.

Păunul este originar din Sri Lanka și India, însă frumusețea penajului său a făcut ca acesta să fie răspândit și în alte părți ale lumii, fiind adoptat ca pasăre ornamentală. În alte vremuri, păunii erau un simbol al opulenței, aceștia fiind prezenți în grădinile familiilor nobiliare europene. Coada masculilor este elementul ce definește exotismul acestei specii și principalul motiv pentru care sunt cunoscuți în toată lumea. În afară de penajul multicolor, ei se disting prin strigătele lor puternice și dansul de împerechere elaborat. Păunul este o pasăre solitară, diurnă și doarme în copaci pentru a se proteja de prădători.

Este una dintre cele mai mari păsări zburătoare, însă petrece mai mult timp alergând, decât zburând. Media de viață a păunilor în captivitate este de 25 de ani, iar în sălbăticie ajung să trăiască până la vârsta de 30 de ani. Păunii sunt omnivori, iar dieta lor constă în plante, furnici, semințe, lăcuste, termite, căpușe, petale de flori, reptile, amfibieni și artropode.

Păunul de Congo sau Păunul African (Afropavo congensis) este răspândit în pădurile tropicale ale fluviului Congo și este ilustrat pe primul timbru
al emisiunii, cu valoarea nominală de 1,80 lei. Acest tip de păun are un aspect voluminos. Lungimea masculului este de până la 70 de cm, cu o coadă scurtă care măsoară între 23-26 cm iar femelele au dimensiuni între 60-63 de cm, cu o coadă cu dimensiuni între 195 și 225 cm. Diferența de greutate între sexe este considerabilă, masculii cântărind 1475 g, iar femelele, 1154 g.

Penajul lor este deosebit, cu dungi albe pe coroană, unele exemplare având gâtul parțial descoperit.

Habitatul lor este variat, de obicei alegând zone mai joase, situate sub altitudinea de 1200 de m, fiind foarte greu de reperat în sălbăticie.

Păunul verde (Pavo muticus) face parte din familia păunilor (Phasianidae), ordinul Galliformes, fiind originar din India, Sri Lanka, Pakistan, Bhutan, Bangladesh sau Nepal și este reprezentat pe al doilea timbru al emisiunii, cu valoarea nominală de 5 lei.

Acesta se împarte în trei rase: Pavo muticus spicifer, pavo muticus imperator Delacour și Pavo muticus Linnaeus, subspeciile având penaje de culori variate, aspect prin care se diferențiază.

Masculii măsoară între 180 și 250 de cm, având o coadă care poate avea între 140-160 cm. Greutatea lor variază între 3850 și 5000 g. Femelele măsoară între 100-110 cm, cu o coadă care poate ajunge până la 45 de cm. Femelele se aseamănă cu masculii, însă acestea au picioarele mai scurte și nu au penajul atât de viu colorat, caracteristică ce îi face foarte greu de confundat.

Aceștia se stabilesc în păduri deschise sau la marginea lor, însă evită pădurile tropicale, preferând un habitat situat la altitudini ce pornesc de la nivelul mării, până la 3000 de m.

Păunul indian (Pavo cristatus) este de o frumusețe legendară, declarată pasărea națională a Indiei, cunoscută în două variante de culori: albastru și alb, subspecia fiind reprezentată pe al treilea și al patrulea timbru ale emisiunii, cu valorile nominale de 8,50 și 12 lei. Această subspecie face parte din familia păunilor (Phasianidae) și din ordinul Galliforme, provenind din zona Indiei.

Masculii au la maturitate lungimea între 180 și 230 de cm, coada lor măsurând 140-160 de cm, iar greutatea lor variază între 4000 și 6000 g. Anvergura aripilor acestei specii variază între 130 și 160 de cm. Masculii au un aspect morfologic deosebit, iar coada lor deschisă are formă de evantai.

Femelele sunt mai mici și măsoară între 90 și 100 cm, având o coadă care măsoară între 32,5 și 37,5 cm, cu o greutate medie de la 2750 la 4000 g. Anvergura aripilor femelelor este de la 80 la 130 cm.

Există varietăți ale coloritului penajului păunului indian. Unul dintre cei mai spectaculoși păuni indieni este păunul alb, care nu este albinos, ci este o rasă pură, cu ochi căprui.

Păunii indieni aleg să se stabilească în zone cu păduri deschise cu arbuști, însă la o altitudine de până la 2000 de m.

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.