Pãsãri din Delta Dunãrii

8.80 lei20.90 lei

Despre Emisiune

pasari_delta_M Pentru colecţionarii din întreaga lume, de câte ori apare o emisiune de timbre având tematica „ pãsãri”, aceasta constituie pentru ei o realã sãrbãtoare filatelicã.
Venind în întâmpinarea dorinţei filateliştilor din ţarã dar şi din strãinãtate, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale „Pãsãri din Delta Dunãrii”, formatã din patru timbre şi o coliţã filatelicã dantelatã.
Realizând aceastã emisiune filatelicã, Romfilatelia se alãturã proiectului UNESCO de protejare a Deltei Dunãrii, dar şi altor organizaţii neguvernamentale din ţarã şi Europa care se ocupã de protejarea şi salvarea acestui areal natural cu o valoare inestimabilã. Delta Dunãrii adãposteşte peste 3.400 de specii de animale vertebrate şi nevertebrate, aici trãind numeroase unicate naţionale, europene, dar şi mondiale. Ornitofauna Deltei Dunãrii însumeazã mai mult de 300 de specii din care în jur de 70 extraeuropene.
Pãsãrile (clasa Aves) reprezintã un grup de vertebrate tetrapode care au evoluat din reptile, pãstrând totuşi anumite caracteristici ale acestora. Sunt primele vertebrate care dispun de posibilitatea de menţinere a temperaturii constante a corpului. Caracterul cel mai pregnant al pãsãrilor este adaptarea la zbor. Datoritã acestui fapt, pãsãrile au cea mai largã rãspândire pe glob, ele trecând peste barierele geografice, deplasându-se pe distanţe mari, cucerind şi ţinuturile cu climã asprã. La multe specii de pãsãri se întâlneşte migraţia de iarnã şi de varã.
Clasa Aves cuprinde aproximativ 8.650 de specii grupate în 28 de ordine.
Pe timbrele emisiunii filatelice sunt ilustrate urmãtoarele pãsãri, ocrotite prin lege, din Delta Dunãrii: pescãruşul albastru, piciorongul, egreta mare, şoimul dunãrean şi codalbul.
Pescãruşul Albastru (Alcedo atthis atthis) – ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,50 Lei. Pescãruşul Albastru are doar 16 -18 cm lungime şi este viu colorat încât pare o piatrã preţioasã, albastru-verzui pe spate, roşu-portocaliu pe abdomen şi alb pe guşã şi zonele laterale ale cefei. Cuibãreşte în malurile apelor dulci. Depune, de douã ori pe an (în aprilie şi în iunie), câte 6-7 ouã, pe care le cloceşte cam 20 de zile. Se hrãneşte cu peşti mici, iar în zbor este rapid ca o sãgeatã. Îl întâlnim pe malul apelor curgãtoare şi este foarte rãspândit în Delta Dunãrii.
Piciorongul (Himantopus himantopus) – ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,60 Lei. Piciorongul are 38 cm, fiind recunoscut imediat dupã picioarele foarte lungi, de culoare roşu închis sau roz. Coloritul general este alb şi doar aripile, în zbor, se vãd negre. Ciocul este lung, negru, drept şi subţire. În Deltã este oaspete de varã, unde cuibãreşte în colonii mici, instalate în sãrãturi.
Egreta mare (Egretta alba) – ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,10 Lei. I se mai spune şi stârcul mare alb. Este cel mai rar stârc din fauna României şi a fost declarat monument al naturii. Face parte din ordinul Ciconiiformelor, familia Ardeidae (stârci). Are 90 de centimetri lungime, fiind întâlnit în Europa, Africa, Asia şi Australia. În România pasãrea este oaspete de varã, fiind întâlnitã mai mult în Delta Dunãrii.
Șoimul dunãrean (Falco cherrug) – ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,10 Lei. Șoimul dunãrean are o lungime în jur de 50 cm, iar anvergura aripilor depãşeşte 120 de cm. Este brun-deschis pe spate şi alb pe cap. Populeazã ţinuturi de stepã. Cuibãreşte în arborii de pe marginile apelor. În Delta Dunãrii foloseşte cuiburile codalbului. De regulã hrana lui se compune din popândãi şi pãsãri.
Codalbul (Haliaeetus albicilla) – ilustrat pe coliţa filatelicã cu valoarea nominalã de 8,10 Lei. Codalbul are o lungime de 77-92 cm, iar anvergura aripilor este între 190 şi 240 cm. Preferã terenuri izolate, zone umede sau inundate cum ar fi deltele. Este una dintre cele mai mari pãsãri de pradã de la noi, cu aripi foarte late şi puternic rãsfirate la vârf. Adulţii au corpul brun şi coada albã, în formã de daltã. Se hrãneşte cu pãsãri cu zborul lent, peşte, stârvuri şi uneori cu reptile şi rozãtoare. Cuibãreşte în arbori. De regulã creşte unul sau doi pui pe an.

Aducem mulţumiri UNESCO România pentru parteneriatul în promovarea valorilor Patrimoniului Mondial.

Data Aparitie:2009-02-28

pasari_delta_box_rom